Kačacie prsia na šošovicovej perine
Recept od sestier Gašparových, ktorý skvele spája kačacie prsia a šošovicu ako elegantnú prílohu.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Kačacie prsia umyte, odblaňte, osušte papierovou utierkou, narežte kožu (diagonálne rezy), osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 200°C. Zeleninu očistite. Cuketu nakrájajte na kocky, cesnak na plátky, cibuľu, chilli a listy petržlenovej vňate na jemno.
  2. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom do panvičky pridajte vetvy tymianu a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.
  3. Prsia z panvice vyberte a položte na tanier oddychovať minimálne 5 minút pri izbovej teplote. Panvicu s výpekom po prsiach vráťte na oheň, pridajte do nej chilli, cesnak, cukor a 60g masla. Chvíľu spolu restujte a keď sa suroviny spolu rozpustia, pridajte paradajkový pretlak, mletú papriku a opäť spolu krátko restujte. Zvýšte plameň na maximum, podlejte vínom, odvarte alkohol a redukujte približne 5 minút, omáčka prirodzene zhustne.
  4. Na ďalšej zohrejte trochu olivového oleja, pridajte cibuľu a orestujte ju do sklovita spolu s bobkovým listom. Bobkový list vytiahnite, k cibuli pridajte cuketu, scedenú šošovicu, maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Dochuťte vínnym octom, soľou a korením.
  5. Na plytký tanier servírujte šošovicu, na ňu ukladajte nakrájané kačacie prsia a polejte omáčkou.
Poznámky k receptu

Jedlo môžete ozdobiť zelenými časťami jarnej cibuľky – umytej a nakrájanej na veľmi jemné prúžky.