Kačacie prsia s kapustou
Pripravte si doma šťavnaté kačacie prsia s chrumkavou kožou a voňavou kapustou.

- 4 ks kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 1 ks červená kapusta
červená kapusta3 recepty
- 750 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 150 g vlašské orechy
Vlašské orechy9 receptov
- 2 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 50 g maslo
Maslo161 receptov
- 500 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 200 g polohrubá múka
Polohrubá múka14 receptov
- 1 ks vajce
Vajce38 receptov
- 20 ml med
Med22 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 50 g tymián
Tymián33 receptov
- 2 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 2 ks nové korenie
Nové korenie7 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
Postup prípravy receptu
Kačacie prsia poriadne osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Po tom odstráňte zvyšok soli papierovou utierkou a osušte ich. Kožu diagonálne narežte ostrým nožom. Pripravte vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou 60°C. Zemiaky očistite, polovicu uvarte v osolenej vode, druhú nastrúhajte na jemno. Kapustu umyte, oberte vonkajšie listy, vyrežte hlúbok a nakrájajte na tenké prúžky.
Kačacie prsia, 2pl olivového oleja, tymián a strúčiky cesnaku vložte do pevného, uzatvárateľného igelitového sáčku, vysajte vzduch a sáčok uzavrite. Takto pripravený sáčok vložte do vodného kúpeľa na 90 minút.
V strednom kastróle s pokrievkou priveďte víno k varu, vložte bobkový list, nové korenie odvarte alkohol a pridajte nakrájanú kapustu. Zľahka osoľte, okoreňte, pridajte med a duste do mäkka. Na záver dochuťte soľou.
Na suchej panvici na maximálnom ohni opečte orechy. Panvicou stále hýbte, bude to trvať približne 3 - 4 minúty.
Dajte zovrieť kastról s poriadne osolenou vodou. Z nastrúhaných zemiakov vytlačte prebytočnú tekutinu. V mise zmiešajte vychladnuté uvarené zemiaky, múku, vajce, soľ a nastrúhané zemiaky do vláčneho cesta. Mokrými rukami formujte knedličky, ktoré postupne hádžte do vriacej vody. Varte 3 - 4 minúty, následne vyberte sitkom a nechajte odpariť.
Po 90 minútach vyberte kačacie prsia zo sáčku a osušte papierovou utierkou. Zohrejte panvicu bez tuku a vložte do nej prsia kožou dolu. Z vrchu zaťažte mäso veľkým kastrólom s vodou. Tento krok zabráni skrúteniu sa a takisto vďaka nemu, bude koža rovnomerne vypražená. Pečte takto cca 5 minút, alebo pokým bude koža zlato - hnedá. Na záver prsia okoreňte.
V panvici po výpeku roztopte maslo a opečte na ňom knedlíky.
Kačacie prsia nakrájajte na plátky, uložte na plytký tanier, vedľa servírujte kapustu, knedlíky a posypte orechmi.
Náš tip
Jednoduchú a veľmi chutnú omáčku vyrobíte tak, že do panvice po výpeku z kačky a knedlíkoch vylejete zvyšné šťavy z igelitového sáčku po kačacích prsiach. Stačí ich spolu prehriať, prípadne na záver (po stiahnutí z ohňa) zjemniť pár kockami studeného masla. V momente keď ho pridáte, musíte panvicou hýbať, aby teplé tekutiny a studené maslo vytvorili emulziu.