Kačacie prsia s kapustou
Pripravte si doma šťavnaté kačacie prsia s chrumkavou kožou a voňavou kapustou.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
100minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
100minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Kačacie prsia poriadne osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Po tom odstráňte zvyšok soli papierovou utierkou a osušte ich. Kožu diagonálne narežte ostrým nožom. Pripravte vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou 60°C. Zemiaky očistite, polovicu uvarte v osolenej vode, druhú nastrúhajte na jemno. Kapustu umyte, oberte vonkajšie listy, vyrežte hlúbok a nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Kačacie prsia, 2pl olivového oleja, tymián a strúčiky cesnaku vložte do pevného, uzatvárateľného igelitového sáčku, vysajte vzduch a sáčok uzavrite. Takto pripravený sáčok vložte do vodného kúpeľa na 90 minút.
  3. V strednom kastróle s pokrievkou priveďte víno k varu, vložte bobkový list, nové korenie odvarte alkohol a pridajte nakrájanú kapustu. Zľahka osoľte, okoreňte, pridajte med a duste do mäkka. Na záver dochuťte soľou.
  4. Na suchej panvici na maximálnom ohni opečte orechy. Panvicou stále hýbte, bude to trvať približne 3 – 4 minúty.
  5. Dajte zovrieť kastról s poriadne osolenou vodou. Z nastrúhaných zemiakov vytlačte prebytočnú tekutinu. V mise zmiešajte vychladnuté uvarené zemiaky, múku, vajce, soľ a nastrúhané zemiaky do vláčneho cesta. Mokrými rukami formujte knedličky, ktoré postupne hádžte do vriacej vody. Varte 3 – 4 minúty, následne vyberte sitkom a nechajte odpariť.
  6. Po 90 minútach vyberte kačacie prsia zo sáčku a osušte papierovou utierkou. Zohrejte panvicu bez tuku a vložte do nej prsia kožou dolu. Z vrchu zaťažte mäso veľkým kastrólom s vodou. Tento krok zabráni skrúteniu sa a takisto vďaka nemu, bude koža rovnomerne vypražená. Pečte takto cca 5 minút, alebo pokým bude koža zlato – hnedá. Na záver prsia okoreňte.
  7. V panvici po výpeku roztopte maslo a opečte na ňom knedlíky.
  8. Kačacie prsia nakrájajte na plátky, uložte na plytký tanier, vedľa servírujte kapustu, knedlíky a posypte orechmi.
Poznámky k receptu

Jednoduchú a veľmi chutnú omáčku vyrobíte tak, že do panvice po výpeku z kačky a knedlíkoch vylejete zvyšné šťavy z igelitového sáčku po kačacích prsiach. Stačí ich spolu prehriať, prípadne na záver (po stiahnutí z ohňa) zjemniť pár kockami studeného masla. V momente keď ho pridáte, musíte panvicou hýbať, aby teplé tekutiny a studené maslo vytvorili emulziu.