2
Hlasov: 1
Hodnotenie: 2

Kačacie prsia so zemiakovo-zelerovým pyré, višňová omáčka

Receptov na kačacie prsia nemôže byť nikdy dosť. Tento s višňami napísal Okkel a Gabriš.

Kačacie prsia so zemiakovo-zelerovým pyré, višňová omáčka
2
Hlasov: 1
Hodnotenie: 2
Nízka
Zložitosť receptu
10 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

TV relácia

211 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Kačacie prsia očistite, narežte kožu, poriadne osoľte a okoreňte. Rúru predhrejte na 200°C. Zemiaky aj zeler očistite a nakrájajte na kocky (čím menšie budú, tým rýchlejšie sa uvaria). Citrón odšťavte.

2. krok

Do stredného kastróla vložte na kocky nakrájané zemiaky, zeler, bobkový list, zalejte 1cm nad úroveň zeleniny a osoľte. Priveďte k varu a s mierne odkrytou pokrievkou varte do mäkka. Po uvarení odstráňte bobkový list a zlejte ½ vody. Zeleninu rozpučte na pyré. (odporúčam pyré precediť cez jemné sitko, pre dosiahnutie dokonalej zamatovej štruktúry). Pridajte maslo a dochuťte soľou a korením.

3. krok

Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Potom do panvičky pridajte vetvy tymianu a vložte do vyhriatej trúby na 7 – 8 minút. Prsia, ktoré takto pripravíte budú zvonka chrumkavé a vnútri šťavnaté a chutné.

4. krok

V menšom kastróle skaramelizujte 1čl trstinového cukru, podlejte šťavou z višní. Priveďte k varu a zredukujte o 1/3. Na záver v omáčke prehrejte vykôstkované višne. Dochuťte citrónovou šťavou, prípadne cukrom, soľou, či korením, podľa vašej chuti.

5. krok

Na plytký tanier servírujte pyré, oprite oň odpočinuté a nakrájané kačacie prsia. Dookola naberte višňovú omáčku a ozdobte lístkami čerstvého mladého tymianu.

Náš tip

1. Kačacie prsia sa pri servírovaní podobajú hovädzím steakom. Aby ste neprišli o šťavy uzavreté vo vnútri, nekrájajte mäso hneď. Nechajte ho 5 – 8 minút po upečení odpočinúť. Na rozdiel od steaku, prsia nikdy nezakrývajte alobalom, inak prídete o chrumkavú kožu.

2. V našich zemepisných šírkach sa zvyknú omáčky zahusťovať škrobom. Používa sa najmä zemiakový, alebo kukuričný. Dá sa však tvrdiť, že sa jedná o mierny prežitok a omáčku, ako je v tomto recepte, je lepšie zahustiť redukovaním (zváraním). Docielime medovú konzistenciu, výrazný lesk a stálu štruktúru bez pachutí.

Komentáre