Kačacina s gaštanom a viniča omačka plus zemiakové pusinky
Kačacie prsia so silnou aromatickou omáčkou z portského vína.

- 4 ks kačacie prsia
Kačacie prsia16 receptov
- 400 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 50 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 2 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 50 g parmezán
Parmezán31 receptov
- 1 ks hruška
Hruška6 receptov
- 100 g gaštany
Gaštany3 recepty
- 200 ml portské víno
Portské víno3 recepty
- 2 ks vajcia
Vajcia34 receptov
Postup prípravy receptu
Vopred uvarené zemiaky pretlačte cez jemné sitko, pridajte na jemno nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, vajcia, osoľte, okoreňte a zamiešajte na vláčne cesto. Naplňte ním cukrársky sáčok a na plech vystlaný papierom na pečenie, formujte pusinky. Pečte v rúre vyhriatej na 210°C, 12 minút.
Kačacie prsia očistite, osoľte a narežte diagonálne kožu. Panvicu s kovovou rúčkou (takou, ktorá môže ísť do rúry) postavte na sporák a bez oleja do nej vložte kačacie prsia kožou dolu. Zvýšte teplotu a nechajte nech sa tuk z kože prirodzene vypečie. Po približne 4 minútach prsia otočte na druhú stranu, aby sa celé mäso zatiahlo vo vypečenom tuku. Následne vložte do vyhriatej rúry na 7 – 8 minút. (200°C). Po upečení nechajte prsia odpočinúť a nakrájajte na sústa.
V menšom kastróle priveďte víno k varu, pridajte uvarené, nasekané gaštany a očistenú, nasekanú hrušku. Vyvarte alkohol, zredukujte na polovicu a dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte nakrájané kačacie prsia, okolo uložte upečené zemiakové pusinky a polejte vínovou omáčkou.