Kitfo
Tradičný etiópsky recept sa najviac podobá nášmu tataráku. Chuťovo sa však jedná o oveľa výraznejší zážitok. Vyskúšajte si ho doma, jeho príprava je jednoduchá.

- 500 g hovädzia sviečkovica
Hovädzia sviečkovica8 receptov
- 300 g červená šošovica
červená šošovica10 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 200 g Ghee maslo
Ghee maslo5 receptov
- 3 čl berber
Berber1 recept
- 300 g hladká múka
Hladká múka30 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- olej slnečnicový
Olej slnečnicový3 recepty
Postup prípravy receptu
Šošovicu 3 krát premyte vo vlažnej vode. Následne nechajte 15 minút namočenú vo vysokej nádobe. Cibuľu nasekajte na jemno. Na veľkej, širokej panvici rozpáľte 3pl oleja a cibuľu na nej restujte do mäkka na malom ohni za občasného miešania. Následne vlejte premytú šošovicu, pridajte 1čl beberu, zamiešajte a varte do stavu "aldente". Dochuťte soľou.
Hovädziu sviečkovicu odblaňte, očistite a pomelte na mlynčeku na mäso, alebo pokrájajte na malinké kocky (cca 2x2x2mm). V strednom kastróle rozpustite maslo, pridajte doň zvyšné 2čl berberu, priveďte k varu a zamiešajte. Vylejte na mletú sviečkovicu, zľahka osoľte a poriadne premiešajte.
Z hladkej múky, trocha soli a horúcej vody si vymiešajte cesto, ktoré bude 2x tuhšie, ako bežné palacinkové. Rozohrejte širokú panvicu a rukou opatrne rozotrite cca 110ml cesta po povrchu panvice. Po 1 minúte obracačkou otočte placku a pečte 1 minútu aj s druhej strany. Ochladzujte si ruky v pohári s ľadovou vodou.
Na plytký tanier servírujte placky, na vrch uložte šošovicu, vedľa mleté mäso.
Náš tip
Pokiaľ sa bojíte konzumovať surové hovädzie, môžete recept upraviť ľahkým orestovaním na panvici.