Kitfo
Tradičný etiópsky recept sa najviac podobá nášmu tataráku. Chuťovo sa však jedná o oveľa výraznejší zážitok. Vyskúšajte si ho doma, jeho príprava je jednoduchá.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
60minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
60minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Šošovicu 3 krát premyte vo vlažnej vode. Následne nechajte 15 minút namočenú vo vysokej nádobe. Cibuľu nasekajte na jemno. Na veľkej, širokej panvici rozpáľte 3pl oleja a cibuľu na nej restujte do mäkka na malom ohni za občasného miešania. Následne vlejte premytú šošovicu, pridajte 1čl beberu, zamiešajte a varte do stavu „aldente“. Dochuťte soľou.
  2. Hovädziu sviečkovicu odblaňte, očistite a pomelte na mlynčeku na mäso, alebo pokrájajte na malinké kocky (cca 2x2x2mm). V strednom kastróle rozpustite maslo, pridajte doň zvyšné 2čl berberu, priveďte k varu a zamiešajte. Vylejte na mletú sviečkovicu, zľahka osoľte a poriadne premiešajte.
  3. Z hladkej múky, trocha soli a horúcej vody si vymiešajte cesto, ktoré bude 2x tuhšie, ako bežné palacinkové. Rozohrejte širokú panvicu a rukou opatrne rozotrite cca 110ml cesta po povrchu panvice. Po 1 minúte obracačkou otočte placku a pečte 1 minútu aj s druhej strany. Ochladzujte si ruky v pohári s ľadovou vodou.
  4. Na plytký tanier servírujte placky, na vrch uložte šošovicu, vedľa mleté mäso.
Poznámky k receptu

Pokiaľ sa bojíte konzumovať surové hovädzie, môžete recept upraviť ľahkým orestovaním na panvici.