Králičí chrbátik, ragú z fialových zemiakov
Jednoduchý, avšak veľmi efektný recept od Makovej a Kováčika.

- 500 g králičí chrbát
Králičí chrbát4 recepty
- 50 g káva
Káva2 recepty
- 1 čl hnedý cukor
Hnedý cukor7 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1 čl mletá rasca
Mletá rasca7 receptov
- 500 g fialové zemiaky
Fialové zemiaky2 recepty
- 300 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 2 vetvičky tymián
Tymián33 receptov
- 1/2 čl chilli
Chilli45 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- čerstvé bilinky
čerstvé bilinky3 recepty
Postup prípravy receptu
Králičí chrbát očistite, orežte menšie kusy mäsa tak, aby ste dostali čo najčistejší šúlec. Osušte ho papierovou utierkou, osoľte a zľahka okoreňte. Rúru predhrejte na 200°C. Fialové zemiaky očistite a nakrájajte na rovnomerné kocky. Cibuľu aj cesnak očistite a nasekajte na jemno.
Z mletej kávy, rasce, chilli, hnedého cukru, papriky, soli a korenia zamiešajte zmes a rozprestrite ju na alobal.
Na panvici s kovovou rúčkou (taká, ktorá smie ísť do rúry) rozpáľte 1pl olivového oleja a pripravený chrbát na nej sprudka opečte zo všetkých strán. Po opečení mäso opatrne presuňte na alobal so zmesou korenín a kávy, vyvaľkajte ho v nej. Vráťte mäso na panvicu, pridajte k nemu vetvičky tymianu a vložte na 5 – 6 minút do rúry dopiecť. Po upečení nechajte mäso odpočívať pri izbovej teplote minimálne 5 minút. Následne nakrájajte na porcie.
V širšom kastróle rozpáľte maslo, pridajte nasekanú cibuľu a orestujte do sklovita. Pridajte nasekaný cesnak a restujte spolu približne 1 minútu, potom pridajte fialové zemiaky a premiešajte. Podlejte smotanou a na miernom ohni za občasného miešania uduste do mäkka. Na záver dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte ragú, naň poukladajte kúsky mäsa a ozdobte bylinkami.
Náš tip
1. K zemiakom môžete pri dochucovaní pridať aj 1čl jablčného octu, či inej kyslej prísady. Zostrí sa chuťový výraz celého ragú.
2. Ak vám k tomuto jedlu chýba omáčka, môžete mäso pokvapkať trochou kvalitného olivového oleja.