Králičie chrbty s gratinovaným feniklom
Ľahký obed s chudým králičím mäsom.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
20minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
20minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Králičí chrbát očistite, orežte menšie kusy mäsa tak, aby ste dostali čo najčistejší šúlec. Osušte ho papierovou utierkou, osoľte a zľahka okoreňte. Rúru predhrejte na 200°C. Na panvici s kovovou rúčkou (taká, ktorá smie ísť do rúry) rozpáľte 3pl olivového oleja a pripravený chrbát na nej sprudka opečte zo všetkých strán. Pridajte k nemu vetvičky tymianu, rozmarínu, strúčiky cesnaku a vložte na 5 – 6 minút do rúry dopiecť.
  2. Po upečení nechajte mäso odpočívať pri izbovej teplote minimálne 5 minút. Následne nakrájajte na porcie.
  3. V strednom kastróle roztopte maslo, pridajte 1pl (kopcovitú), preosiatej hladkej múky a metličkou pripravte zápražku. Postupne k nej prilievajte vlažné mlieko a smotanu, kým vypracujete zamatovo jemný bešabel. Pridajte 3ks nového korenia, dijónsku horčicu, osoľte, okoreňte.
  4. Fenikel očistite a na gilotíne ho nakrájajte na rovnako hrubé plátky (cca 2-3mm). Poukladajte ich do hlinenej misy na pečenie, ako francúzske zemiaky a zalejte bešamelom. Dajte upiecť do rúry vyhriatej na 180-200°C, na 30 minút.
  5. Na plytký tanier servírujte konfitovaný fenikel spolu s bohatým bešamelom, naň, alebo vedľa ukladajte aromatické králičie mäso. Ozdobte čerstvým rozmarínom.
Poznámky k receptu

K mäsu sa hodí aj trocha omáčky. Tú pripravíte veľmi jednoducho: do panvice s výpekom po mäse vlejte 200ml nesoleného kuracieho, hovädzieho, či zeleninového vývaru, zredukujte o 1/3 a preceďte. Dochuťte soľou a korením. Omáčku môžete po uvarení zahustiť kockou masla.