Králik na smotane, zemiaková knedľa
Jednoduchý recept na úpravu králičieho chrbátiku, v slaninovom župane od Rusinu a Sedláka.

- 600 g králičí chrbát
Králičí chrbát4 recepty
- 100 g anglická slanina
Anglická slanina10 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- 1 čl horčica
Horčica16 receptov
- 250 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 150 g petržlen
Petržlen6 receptov
- 150 g zeler buľvový
Zeler buľvový10 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 280 ml kurací vývar
Kurací vývar9 receptov
- 300 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 150 g krupica
Krupica5 receptov
- 1 ks vajce
Vajce38 receptov
- 50 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- citrón
Citrón45 receptov
- 2 vetvičky tymián
Tymián33 receptov
- 200 ml biele víno
Biele víno51 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
Postup prípravy receptu
Králičí chrbát očistite, okoreňte a zabaľte do slaniny (okraje môžete zošiť špáradlami). Zeleninu v zozname očistite. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno, koreňovú zeleninu na malé kocky. Listy petržlenovej vňate oddeľte od stopiek a nasekajte na jemno. Vopred uvarené zemiaky nastrúhajte na jemno. Dajte zovrieť kastról s poriadne osolenou vodou, rúru predhrejte na 175°C aj s nádobou na pečenie.
V širšom kastróle rozpáľte 1čl oleja a sprudka opečte zabalený králičí chrbát z každej strany, následne ho šupnite do predhriatej nádoby, podlejte 100 ml vína nechajte dopiecť 7 – 8 minút. Keď bude hotový, vytiahnite ho a dajte odpočinúť pri izbovej teplote aspoň 6 minút.
V kastróle s výpekom orestujte cibuľu, po chvíli pridajte cesnak, koreňovú zeleninu a horčicu. Zamiešajte, podlejte zvyškom vína, odvarte alkohol, prilejte vývar a uvarte do mäkka. Po uvarení rozmixujte do hladka, pridajte maslo, smotanu a dochuťte soľou a korením.
Medzitým, ako sa králik pečie a omáčka dusí, si z nastrúhaných zemiakov, krupice, vajca, nasekanej petržlenovej vňate a soli zmiešajte vláčne cesto. Z neho tvarujte rovnomerné knedlíky, ktoré postupne hádžte do pripravenej vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberte ich v sitku a nechajte pár minút odpariť. Následne ich opražte na panvici s maslom.
Na plytký tanier servírujte omáčku z koreňovej zeleniny, na vrch uložte nakrájané porcie králika v slaninovom kabátiku a dookola ukladajte zemiakové knedlíky.