Králik na smotane
Mierne náročný recept na prípravu delikátne jemného a šťavnatého králika na smotane.

- 2 ks králik
Králik1 recept
- 1000 ml hovädzí vývar
Hovädzí vývar8 receptov
- 300 g zeler buľvový
Zeler buľvový10 receptov
- 300 g mrkva
Mrkva41 receptov
- 100 g petržlenový koreň
Petržlenový koreň1 recept
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 250 g maslo
Maslo161 receptov
- 500 ml biele víno
Biele víno51 receptov
- 200 g červené jablká
červené jablká2 recepty
- 80 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 5 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 5 ks nové korenie
Nové korenie7 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 15 g rozmarín
Rozmarín37 receptov
- 150 g slanina
Slanina20 receptov
- 200 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 500 ml plnotučné mlieko
Plnotučné mlieko7 receptov
- 200 g instantná polenta
Instantná polenta1 recept
- soľ
Soľ261 receptov
- 100 g šampiňóny
šampiňóny21 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 1 pl sušený cesnak
Sušený cesnak11 receptov
- 1 pl horčica plnotučná
Horčica plnotučná4 recepty
- 100 g schwardswaldská šunka
Schwardswaldská šunka2 recepty
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 30 g rajčinový pretlak
Rajčinový pretlak1 recept
Postup prípravy receptu
Pripravte si vodnú lázeň s udržateľnou teplotou na 78,34°C. Slaninu zachlaďte v mrazničke a nakrájajte na tenkú prúžky. Králika naporcujte. Oddeľte stehná, osoľte ich, okoreňte, prešpikujte kúskami chladenej slaniny, vložte do uzatvárateľného sáčku, pridajte 120ml oleja, sušený cesnak a 2 vetvičky rozmarínu. Vysajte vzduch a sáčok uzatvorte. Takto pripravený ho uložte do vodnej lázne na 11 hodín.
Králičie chrbty opatrne oddeľte od chrbtice. Na cca 30 - 40cm dlhý kus potravinovej fólie rozložte plátky schwardswaldskej šunky, chrbát naň uložte, okoreňte a pomocou fólie vytvorte pevný valček. Vložte do uzatvárateľného sáčku, vysajte vzduch a dajte na 45 minút variť do vodnej lázne s teplotou 63°C.
Zo zvyšku králika, petržlenovej vňate, nového korenia, bobkového listu, šampiňónov a 1500ml studenej vody uvarte králičí vývar. Priveďte k varu, následne ho stiahnite na najmenší plameň a pozvoľna varte 3 hodiny. Nechajte vychladnúť a sceďte.
Koreňovú zeleninu a jablká očistite a nakrájajte na malé kocky. Tak isto nakrájajte zvyšok slaniny, cibuľu na mesiačiky. Vo Veľkom kastróle zohrejte 3pl oleja, pridajte nakrájaný zeler, petržlen a mrkvu a za stáleho miešania restujte do hneda. Pridajte slaninu, cibuľu, jablká, horčicu, rajčinový pretlak, soľ, korenie restujte takto spolu ďalších 10 minút. Prilejte víno, priveďte k varu a odvarte alkohol. Prilejte králičí aj hovädzí vývar a varte na miernom ohni, kým sa obsah zredukuje o 1/2. Z citrónu ostrým nožom odstráňte kôru a pridajte ho do omáčky. Rozmixujte do hladka, pridajte 100g masla, smotanu a dochuťte soľou, korením, prípadne trochou cukru.
Rozmarín oberte zo stopky a nasekajte na jemno. Vo väčšom kastróle priveďte k varu mlieko s rozmarínom a zvyškom masla. Vsypte instantnú polentu a uvarte hustú kašu. Dochuťte soľou. Vlete ju do formy a nechajte vychladnúť. Krájajte na obdĺžniky, alebo kocky. Pred podávaním ich zohrejte v rúre.
Po uvarení vytiahnite stehná aj chrbty z vodných lázní a opečte ich na horúcej panvici.
Na zohriaty, plytký tanier servírujte smotanovú omáčku, do stredu uložte kus polenty, o ňu oprite stehno, rolku z chrbátika rozrežte na polovicu a uložte vedľa. Ozdobte lístkami petržlenovej vňate.
Náš tip
Niektoré jedlá je lepšie servírovať na vopred ohriate taniere. V tomto prípade riskujeme, že sa delikátna smotanová omáčka zrazí, pri dotyku so studeným tanierom. Tanier jednoducho umiestnite na 1,5 minúty do mikrovlnnej rúry.