Krémové krupoto, medvedí cesnak a macerovaná zelenina
Moderný recept na krúpy a zeleninu od Strapka a Michnu, s použitím veľmi populárneho medvedieho cesnaku.

- 400 g krúpy
Krúpy1 recept
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 150 g maslo
Maslo161 receptov
- 2 ks šalotka
šalotka30 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 500 ml vývar
Vývar32 receptov
- 150 g medvedí cesnak
Medvedí cesnak3 recepty
- 50 g parmezán
Parmezán31 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 4 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- 100 ml liehový ocot
Liehový ocot1 recept
- 200 g červené reďkovky
červené reďkovky4 recepty
- 50 ml cherry ocot
Cherry ocot1 recept
- 100 g med
Med22 receptov
- 50 ml limetková šťava
Limetková šťava10 receptov
- limetková kôra
Limetková kôra2 recepty
- 1 ks červená repa
červená repa1 recept
Postup prípravy receptu
Krúpy dajte do stredného kastrólu variť vo vývare (30 – 45min). Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Medvedí cesnak umyte, dôkladne osušte a nasekajte na jemno. Červenú repu očistite a spolu s umytou reďkovkou ju na mandolíne, či inom precíznom krájači nakrájajte na jemné plátky.
Z cherry octu, medu, olivového oleja, soli a korenia si vymiešajte zálievku. Pridajte plátky repy, reďkovky a zľahka premiešajte.
V strednom kastróle dajte zovrieť vodu, znížte teplotu, osoľte, pridajte liehový ocot. Stálym miešaním lyžicou vytvorte výr a opatrne doň vyklepnite vajcia. Pošírujte (varte) ich 2 minúty a veľmi opatrne vytiahnite perforovanou naberačkou.
Vo väčšom kastróle rozpustite ½ masla a orestujte na ňom nasekanú šalotku. Osoľte ju, aby rýchlejšie zmäkla a následne pridajte uvarené krúpy aj so zvyšnou tekutinou. Chvíľu povarte, pridajte parmezán, korenie a limetkovú šťavu. Zamiešajte, stiahnite z ohňa, vmiešajte zvyšok masla a dochuťte soľou a korením.
Do hlbšieho taniera servírujte krupoto, ozdobte ho marinovanou zeleninou a na vrch uložte pošírované vajíčko.
Náš tip
TIP* Krúpy na spôsob rizota, ako v tomto recepte sú výbornou platformou pre vaše nápady. Pridajte rôzne sezónny druhy zeleniny, alebo si ho skúste uvariť na sladko.