Kurací steak na mrkvovom pyré
Jednoduchý ľahký recept, ktorý môžete vziať aj na záhradu a namiesto panvičky, mäso pripraviť na grile.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
10minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Kuracie prsia očistite, odblaňte a osoľte. Mrkvu očistite, odrežte zelené časti a nakrájajte na plátky. Citrón poriadne umyte, osušte, kôru nastrúhajte a šťavu vytlačte. Jarnú cibuľku a listy kelu umyte, osušte a nasekajte na jemné prúžky. Cesnak rozpučte čepeľou noža. Rúru predhrejte na 180°C.
  2. Na panvici s kovovou rúčkou rozohrejte 1čl olivového oleja a sprudka na ňom opečte pripravené kuracie prsia z každej strany. Stiahnite z ohňa, pridajte ¼ masla, vetvičku rozmarínu, roztlačený cesnak a vložte do vyhriatej rúry na 7 minút. Po upečení vytiahnite a nechajte aspoň 5 minút odpočinúť pri izbovej teplote.
  3. Do stredného kastróla vložte nakrájanú mrkvu, pridajte vývar, priveďte k varu, prikryte a uduste do mäkka. Rozmixujte tyčovým mixérom a preceďte cez jemné sitko pre dosiahnutie zamatovo luxusnej štruktúry. Pridajte zvyšok masla, 1čl citrónovej šťavy, 1 struhnutie muškátového orieška, osoľte a poriadne premiešajte, aby sa chute prepojili. Ochutnajte a dochuťte podľa potreby.
  4. V mise zamiešajte 1pl citrónovej šťavy, 1čl olivového oleja, 1čl čerstvo (na hrubo) mletého čierneho korenia a citrónovú kôru. Do hotového dressingu pridajte nasekanú jarnú cibuľku a nasekaný kel. Zľahka premiešajte, aby ostala zelenina chrumkavá.
  5. Na plytký tanier servírujte vrstvu pyré, uložte trochu kelového šalátu a naň posaďte kurací steak.
Poznámky k receptu

Ak sa vám k jedlu pýta omáčka, jednoducho podlejte výpek po steakoch 200ml bieleho vína (chardonnay), vyvarte alkohol, vyberte rozmarín, cesnak a zjemnite 50g studeného masla nakrájaného na malé kocky. (to pridávajte postupne a mimo zdroja priameho tepla, za stáleho pohybu panvice, aby sa omáčka nezrazila).