Kurací steak s nivovou omáčkou, zemiaky
Slovenská klasika, na ktorú raz za čas dostane chuť snáď každý mäsožravec.

- 600 g kuracie prsia
Kuracie prsia30 receptov
- 70 g niva
Niva1 recept
- 1 pl hladká múka
Hladká múka30 receptov
- 100 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 200 ml mlieko
Mlieko18 receptov
- 50 g maslo
Maslo161 receptov
- 500 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 1 ks vetva rozmarínu
Vetva rozmarínu3 recepty
- 2 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 5 g tymián
Tymián33 receptov
Postup prípravy receptu
Rúru predhrejte na 180°C. Zemiaky umyte a dajte variť do veľkého kastróla s poriadne osolenou vodou. Po uvarení ich sceďte a nechajte odpariť. Kuracie prsia očistite, osušte a mierne naklepte rukou (prikryté potravinovou fóliou).
V grilovacej panvici s kovovou rúčkou rozpáľte 2pl oleja a mäso v nej sprudka opečte z každej strany do zlatova. Pridajte do panvice tymián a dajte dopiecť do rúry na 5-7 minút.
Zemiaky nakrájajte a opečte na veľkej panvici s 5pl oleja, vetvou rozmarínu a roztlačenými strúčikmi cesnaku do zlatova. Na záver cesnak i rozmarín vyberte, dochuťte soľou a korením.
V menšom kastróle rozpustite maslo, pridajte preosiatu múku a metličkou za stáleho miešania vytvorte zápražku. Mlieko zohrejte (aby bolo vlažné) a prilievajte ho do zápražky, čím za stáleho miešania vytvoríte bešamel. Nivu rozdrobte medzi prstami a pridajte ju do omáčky spolu so smotanou a vymiešajte jemnú omáčku. Dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte zemiaky, vedľa uložte steak a polejte ho omáčkou.