Kurací steak s nivovou omáčkou, zemiaky
Slovenská klasika, na ktorú raz za čas dostane chuť snáď každý mäsožravec.
Porcie Čas prípravy
4osoby 5minút
Dĺžka varenia
20minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 5minút
Dĺžka varenia
20minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Rúru predhrejte na 180°C. Zemiaky umyte a dajte variť do veľkého kastróla s poriadne osolenou vodou. Po uvarení ich sceďte a nechajte odpariť. Kuracie prsia očistite, osušte a mierne naklepte rukou (prikryté potravinovou fóliou).
  2. V grilovacej panvici s kovovou rúčkou rozpáľte 2pl oleja a mäso v nej sprudka opečte z každej strany do zlatova. Pridajte do panvice tymián a dajte dopiecť do rúry na 5-7 minút.
  3. Zemiaky nakrájajte a opečte na veľkej panvici s 5pl oleja, vetvou rozmarínu a roztlačenými strúčikmi cesnaku do zlatova. Na záver cesnak i rozmarín vyberte, dochuťte soľou a korením.
  4. V menšom kastróle rozpustite maslo, pridajte preosiatu múku a metličkou za stáleho miešania vytvorte zápražku. Mlieko zohrejte (aby bolo vlažné) a prilievajte ho do zápražky, čím za stáleho miešania vytvoríte bešamel. Nivu rozdrobte medzi prstami a pridajte ju do omáčky spolu so smotanou a vymiešajte jemnú omáčku. Dochuťte soľou a korením.
  5. Na plytký tanier servírujte zemiaky, vedľa uložte steak a polejte ho omáčkou.