0 star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch.
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0

Kváskový chlieb

Tento recept Vás naučí, ako založiť kvások a ukáže princíp, podľa ktorého si budete môcť piecť svoj vlastný kváskový chlieb doma v obyčajnej rúre.

0 star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch. star1 Created with Sketch.
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Nízka Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch.
Zložitosť receptu
clock Created with Sketch. Layer 1 7 hodín
Čas prípravy
clock Created with Sketch. Layer 1 35 minút
Dĺžka varenia
Michael Strasser Šéfkuchár

Michael Strasser

43 receptov
Created with Sketch.
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
book Created with Sketch.
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
tlac1 Created with Sketch. Created with Sketch.
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Základom pre kváskový chlieb je kvások, ktorý pridáte k múke namiesto droždia. To práve on, sa postará o to, aby chlieb pekne vykysol. Kvások buď získate od niekoh, kto ho má založený a udržiava si ho, alebo si založíte vlastný.

2. krok

Spôsob zloženia kvásku: sterilizujte 7dcl uzatvárateľnú fľašu a zmiešajte v nej 100g múky a 100ml vlažnej vody na konzistenciu palacinkového cesta. Prikryte (nezatvárajte vzduchotesne) a nechajte na teplom mieste. O 24 hodín polovicu objemu vylejte a vlejte novú zmes 150g múky a 150ml vlažnej vody. O 24 hodín proces opakujte. Počas 3-4 dňa sa vytvorí baktéria, ktorá kvasí a živí sa novou múkou. Proces opakujte 7 dní.

3. krok

Po 7 dni môžete upiecť prvý chlieb. Zmiešajte 500g múky, 30g soli, 50ml kvásku a potrebné množstvo vlažnej vody a vymiešajte nelepivé cesto. Mieste v rukách, alebo v stroji minimálne 10 minút. Uložte do plastovej nádoby, poprášte múkou, zakryte fóliou a nechajte kysnúť 3 hodiny na teplom mieste.

4. krok

Dosku poprášte múkou, cesto na ňu vyklopte a opäť mieste 15 - 20 minút. Cesto bude hotové vtedy, pokiaľ ho nadvihnete a nebude sa trhať, ale bude pružné. Vytvarujte peceň. Košík, alebo nádobu vysypte múkou, zakryte fóliou a nechajte opäť kysnúť 3 hodiny na teplom mieste.

5. krok

Predhrejte rúru na 230°C a spolu s ňou v nej vyhrejte plochý plech na pečenie (potiahnutý papierom na pečenie) a hlbší plech. Vykvasený chlieb rýchlym pohybom vyklepnite na plech s papierom, do hlbokého plechu nalejte 400ml horúcej vody a zavrite rúru na 30-35 minút.

6. krok

Po upečení chlieb vyberte a oprášte prebytočnú múku. Nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote a skladujte v chlebníku.

Náš tip

Kváskový chlieb je hutnejší, ako ten, ktorý sa vyrába za pomoci droždia. Zostane čerstvý a zdravý rádovo o niekoľko dní dlhšie, ako ten drožďový. Jedná sa o stovky rokov starú technológiu prípravy chleba a niektoré tradičné pekárne si svoj kvások udržiavajú aj vyše 400 rokov.

Komentáre

Podobné recepty

Fitness jedlo

Created with Sketch. Created with Sketch. Created with Sketch.
clock Created with Sketch. Layer 1 30 minútmin