Kváskový chlieb
Tento recept Vás naučí, ako založiť kvások a ukáže princíp, podľa ktorého si budete môcť piecť svoj vlastný kváskový chlieb doma v obyčajnej rúre.
Porcie Čas prípravy
4osoby 7hodín
Dĺžka varenia Passive Time
35minút 7dní
Porcie Čas prípravy
4osoby 7hodín
Dĺžka varenia Passive Time
35minút 7dní
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Základom pre kváskový chlieb je kvások, ktorý pridáte k múke namiesto droždia. To práve on, sa postará o to, aby chlieb pekne vykysol. Kvások buď získate od niekoh, kto ho má založený a udržiava si ho, alebo si založíte vlastný.
  2. Spôsob zloženia kvásku: sterilizujte 7dcl uzatvárateľnú fľašu a zmiešajte v nej 100g múky a 100ml vlažnej vody na konzistenciu palacinkového cesta. Prikryte (nezatvárajte vzduchotesne) a nechajte na teplom mieste. O 24 hodín polovicu objemu vylejte a vlejte novú zmes 150g múky a 150ml vlažnej vody. O 24 hodín proces opakujte. Počas 3-4 dňa sa vytvorí baktéria, ktorá kvasí a živí sa novou múkou. Proces opakujte 7 dní.
  3. Po 7 dni môžete upiecť prvý chlieb. Zmiešajte 500g múky, 30g soli, 50ml kvásku a potrebné množstvo vlažnej vody a vymiešajte nelepivé cesto. Mieste v rukách, alebo v stroji minimálne 10 minút. Uložte do plastovej nádoby, poprášte múkou, zakryte fóliou a nechajte kysnúť 3 hodiny na teplom mieste.
  4. Dosku poprášte múkou, cesto na ňu vyklopte a opäť mieste 15 – 20 minút. Cesto bude hotové vtedy, pokiaľ ho nadvihnete a nebude sa trhať, ale bude pružné. Vytvarujte peceň. Košík, alebo nádobu vysypte múkou, zakryte fóliou a nechajte opäť kysnúť 3 hodiny na teplom mieste.
  5. Predhrejte rúru na 230°C a spolu s ňou v nej vyhrejte plochý plech na pečenie (potiahnutý papierom na pečenie) a hlbší plech. Vykvasený chlieb rýchlym pohybom vyklepnite na plech s papierom, do hlbokého plechu nalejte 400ml horúcej vody a zavrite rúru na 30-35 minút.
  6. Po upečení chlieb vyberte a oprášte prebytočnú múku. Nechajte ho vychladnúť pri izbovej teplote a skladujte v chlebníku.
Poznámky k receptu

Kváskový chlieb je hutnejší, ako ten, ktorý sa vyrába za pomoci droždia. Zostane čerstvý a zdravý rádovo o niekoľko dní dlhšie, ako ten drožďový. Jedná sa o stovky rokov starú technológiu prípravy chleba a niektoré tradičné pekárne si svoj kvások udržiavajú aj vyše 400 rokov.