Letná cuketa a pyré s vňaťou
Veľmi jednoduchý a rýchly letný obed, či večera s minimom použitých surovín.

- 2 ks cuketa
Cuketa15 receptov
- 500 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 50 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 60 g maslo
Maslo161 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 4 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 čl červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 1 čl koriander
Koriander9 receptov
- 1 čl mletá rasca
Mletá rasca7 receptov
- 1 čl citrónová kôra
Citrónová kôra3 recepty
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
Postup prípravy receptu
Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte variť do vriacej, osolenej vody. Cuketu umyte, odrežte vrch, spodok a nakrájajte na rovnomerné kolieska hrubé približne 1cm. Cesnak rozpučte čepeľou noža. Zo všetkých korenín, citrónovej kôry a 3pl olivového oleja zmiešajte v miske olejovú marinádu, osoľte. Kolieska cukety zamiešajte s olejom, aby bol pokrytý celý povrch všetkých koliesok. Petržlenovú vňať oberte zo stopiek a nasekajte na jemno.
Rozpáľte väčšiu panvicu, pridajte do nej olej a orestujte strúčiky cesnaku. Potom postupne pinzetou pridávajte kolieska cukety tak, aby všetky ležali celou plochou. Ukladajte ich postupne vedľa seba, aby ste ich mohli obracať s tým, že každé koliesko sa bude grilovať rovnaký čas. Opekajte všetky kúsky z oboch strán, pokým budú mať zlatavo – hnedú farbu (približne 2,5 minúty z každej strany).
Uvarené zemiaky sceďte a nechajte odpariť. Preceďte ich cez jemné sito, pridajte maslo, nasekanú petržlenovú vňať a vymiešajte hutné pyré. Dochuťte soľou, prípadne korením.
Na plytký tanier uložte špachtľou pyré, na vrch naskladajte hotové kolieska cukety, vedľa uložte upražený cesnak, jeho dužina je konzumovateľná a veľmi chutná.
Náš tip
TIP* Pokiaľ chcete recept premeniť z vegetariánskej do vegánskej verzie, miesto masla použite do zemiakového pyré kvalitný olivový olej s jemnejšou arómou. Takémuto zemiakovému pyré sa hovorí aj "Olive mash".