Losos na kôprovej omáčke s kuskusom
Veľmi jednoduchý recept na obľúbeného lososa od Horvátovej a Arvu.

- 500 g losos
Losos8 receptov
- 1 čl kôpor
Kôpor10 receptov
- 200 g kuskus
Kuskus2 recepty
- 500 ml vývar
Vývar32 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- 1 pl hladká múka
Hladká múka30 receptov
- 150 g maslo
Maslo161 receptov
- 300 ml mlieko
Mlieko18 receptov
- 1 pl jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
Postup prípravy receptu
Kožu lososa očistite od šupín ostrým filetovacím nožíkom, narežte na porcie, poriadne osoľte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Následne papierovou utierkou opatrne prebytočnú soľ odstráňte a rybu osušte. Kôpor nasekajte na jemno, citrón umyte a nakrájajte na kolieska. Mlieko zohrejte.
Vývar dajte zovrieť do stredného kastróla, pridajte doň kuskus, mierne osoľte, stiahnite z ohňa a prikryté nechajte 10 – 15 minút odpočívať. Po tomto čase zľahka premiešajte vidličkou a dochuťte soľou a korením.
Na väčšej panvici rozohrejte 100g masla (nesmie sa však pražiť) a pridajte doň filety lososa kožou dolu. Približne po 1 – 2 minútach panvicu nahnite a polievkovou lyžicou oblievajte filtey rozpáleným maslom zhora. Opekajte takto 5 – 7 minút podľa hrúbky ryby na miernom ohni. Pokiaľ máte v kuchyni vpichový termometer, použite ho. Keď vnútro ryby dosiahne 75 – 80 °C, je hotová.
Omáčku pripravíte na báze bešamelu. V strednom kastróle roztopte zvyšok masla a cez sitko ho zaprášte 1pl hladkej múky. Za stáleho miešania upražte múku v masle do svetlo hneda a začnite prilievať teplé mlieko. Najprv pridajte len menšiu časť, miešajte a nechajte zhustnúť. Potom prilejte zvyšok a zmes rozmiešajte do jemna. Nechajte prevrieť, pridajte kôpor, dochuťte soľou, korením, prípadne jablčným octom.
Na plytký tanier servírujte kuskus, filet lososa, polejte hotovou omáčkou, pridajte koliesko citrónu, prípadne ozdobte zvyškami čerstvého kôpru.
Náš tip
Používajte v kuchyni termometer. Najviac sa vám bude hodiť vpichový, ktorým môžete testovať teplotu mäsa vo vnútri ešte počas varenia. Takýmto spôsobom zaručíte vždy 100% požadovaný stupeň prepečenia a zároveň zdravotnú nezávadnosť jedla.