Losos Teriyaki na soba rezancoch
Recept od Rusinu a Sedláka poskytuje nový uhol pohľadu na známeho lososa.

- 800 g losos
Losos8 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 300 g soba rezance
Soba rezance1 recept
- sójová omáčka
Sójová omáčka20 receptov
- ryžový ocot
Ryžový ocot10 receptov
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 1 ks cvikla
Cvikla9 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 1 ks pór
Pór10 receptov
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
- 100 g hráškové výhonky
Hráškové výhonky1 recept
- 1 čl čierny sezam
čierny sezam4 recepty
- 1 pl med
Med22 receptov
- 120 ml teriyaki omáčka
Teriyaki omáčka2 recepty
- 50 g riasy arame
Riasy arame1 recept
Postup prípravy receptu
Z kože lososa ostrým nožom odstráňte šupiny (položte hranu noža na rybu a posúvajte smerom od chvosta k hlave – proti šupinám). Narežte na filety, osušte papierovou utierkou a v miske namarinujte v Teriyaki omáčke aspoň na 5 minút. Cviklu očistite a nastrúhajte na jemno. Chilli umyte a nasekajte na jemno. Dajte zovrieť vyšší kastról s poriadne osolenou vodou.
Vo vriacej vode uvarte soba rezance spolu s riasami Arame do štádia „al dente“ (približne 8 – 9 minút.) a sceďte ich.
Rozpáľte panvicu, pridajte do nej 1pl oleja a keď sa rozpáli, pridajte filety kožou dolu. Znížte teplotu a opečte ryby z každej strany. Ak máte doma vpichový termometer, skúste po 5 minútach, aká je teplota mäsa v najhrubšej časti. Ak dosiahnete 75°C, filety sú hotové. Inak grilovanie ryby bude trvať približne 5 – 7 minút, podľa hrúbky.
Z nastrúhanej cvikli, medu, sezamu a nasekaného chilli v miske vymiešajte šalát, ktorý dochutíte citrónovou šťavou.
Na veľkej panvici rozohrejte 2pl oleja, a sprudka na nej orestujte scedené cestoviny a riasy. Dochuťte sójovou omáčkou miesto soli a ryžovým octom pre delikátnu kyslosť.
Do hlbšieho taniera servírujte rezance, na vrch uložte Teriyaki lososa topovaného šalátom a ozdobte hráškovými výhonkami.