4.5
Hlasov: 2
Hodnotenie: 4.5
Vy:

Losos, uhorkový tatarák, karfiolové pyré

Elegantný recept na jednu z najobľúbenejších rýb vôbec. Vyskúšajte si inovatívnu prílohu, ktorá pekne vyváži výraznú chuť lososa.

Losos, uhorkový tatarák, karfiolové pyré
4.5
Hlasov: 2
Hodnotenie: 4.5
Vy:
Nízka
Zložitosť receptu
10 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

Michael Strasser

69 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Filet lososa položte na dosku, z jednej strany zarežte pod mäso popri koži. Nožom jemne pohybujte a ťahajte kožu, kým sa celá neoddelí od mäsa. Cukor zmiešajte so soľou v pomere 1:3 a lososa v zmesi obaľte. Po 10 minútach soľ s cukrom odstráňte z povrchu ryby papierovou utierkou, nakrájajte na 4 rovnomerné kusy. Uhorku očistite, odkrojte rohy a nakrájajte na rovnomerné kocky 2 x 2 x 2 mm. Pažítku umyte a nasekajte na jemno. Karfiol očistite, odstráňte hlúbok a nakrájajte na kusy. Citrón umyte, osušte, kôru nastrúhajte na jemno, dužinu odšťavte. Rúru predhrejte na 140°C.

2. krok

Na panvici s kovovou rúčkou zohrejte 1pl olivového oleja, pridajte polovicu masla a vložte pripravené filety stranou kože dolu. Panvicu opatrne nahnite a polievkovou lyžicou filety oblievajte zhora rozpáleným tukom, ktorý steká dolu. Táto technika sa nazýva Basting a vďaka nej nemusíte rybu obracať, teda nepoškodíte jej jemné mäso. Po 5 minútach vložte rybu do rúry. Po upečení ju nechajte chvíľu odpočinúť v panvici a okoreňte bielym korením.

3. krok

V menšom kastróle uvarte karfiol so zeleninovým vývarom pod pokrievkou do mäkka. Na záver pridajte smotanu, nechajte krátko prevrieť a rozmixujte do hladka. Preceďte cez jemné sito, pridajte zvyšok masla a dochuťte soľou a korením.

4. krok

V malom kastróle dajte zovrieť citrónovú kôru, šťavu a víno, kým sa neodvarí alkohol. Stiahnite plameň na mierny, pridajte Agar a varte kým zhustne. Na záver schlaďte a rozmixujte mixérom na konzistenciu gélu.

5. krok

Nasekané uhorky, pažítku a ryžový ocot zmiešajte v mieske spolu so štipkou soli.

6. krok

Na plytký tanier servírujte karfiolové pyré, na vrch opatrne posaďte filet lososa, vedľa uložte uhorkový tatarák a dookola niekoľko kvapiek citrónového gélu.

Komentáre