Moderný kelový prívarok
Vegánsky, bezlaktózový, bezlepkový. Pre ženu hlavné jedlo, pre muža skvelá príloha k pečenej krkovičke. Chutný a veľmi jednoduchý recept.

- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 200 g kel
Kel5 receptov
- 1 čl mletá rasca
Mletá rasca7 receptov
- 1 čl čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1 štipka kurkuma
Kurkuma18 receptov
- 400 ml pivo
Pivo1 recept
- soľ
Soľ261 receptov
- 1 pl jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
- 1 pl píniové orechy
Píniové orechy4 recepty
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 300 ml zeleninový vývar
Zeleninový vývar20 receptov
Postup prípravy receptu
Zemiaky očistite a nakrájajte na rovnomerné kocky (približne 2,5 x 2,5 x 2,5cm). Kelové listy umyte, osušte a nasekajte na tenké prúžky dlhé 5 – 10cm. Čierne korenie nameľte na hrubo. Píniové oriešky opražte na sucho (bez oleja) 2 – 3 minúty na panvici nad silným ohňom za stáleho miešania.
Vo veľkej panvici, alebo väčšom širšom kastróle rozpáľte 1pl olivového oleja a pridajte zemiaky. Miešajte a podlievajte pivom. Pridajte rascu, štipku kurkumy, mleté čierne korenie a odvarte alkohol. Keď jedlo ovoniate a už ho nebude cítiť, pridajte vývar, osoľte, znížte plameň a zemiaky uduste do mäkka. Ak sa tekutiny odparia príliš rýchlo, prilievajte vlažnú vodu.
Zvýšte plameň na maximum, pridajte kel a píniové oriešky. Varte spolu za stáleho miešania 3 minúty. Na záver pridajte 1čl jablčného octu, zamiešajte a dochuťte soľou podľa chuti.
Servírujte na plytký tanier, alebo do misiek. Toto jedlo bude fungovať aj ako studený šalát, ak by vám z neho ostalo v chladničke.
Náš tip
TIP* Pokiaľ chcete potešiť členov rodiny, ktorí nezjedia nič bez mäsa, nakrájajte 100g anglickej slaniny na tenké prúžky, orestujte ju na panvici bez tuku a zmiešajte s prívarkom.