Morský vlk s citrónovou omáčkou a zemiakovou kašou
Jednoduchý recept na skvelého morského vlka od Lozinského a Kunu.

- 600 g morský vlk
Morský vlk3 recepty
- 500 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- 120 g maslo
Maslo161 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 30 g pažítka
Pažítka19 receptov
- 1 čl trstinový cukor
Trstinový cukor4 recepty
- mikrobylinky na ozdobu
Mikrobylinky na ozdobu2 recepty
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 150 ml biele víno
Biele víno51 receptov
- olej
Olej84 receptov
Postup prípravy receptu
Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky a dajte variť do osolenej vody. Filety morského vlka očistite, osoľte, nechajte 5 minút pri izbovej teplote a potom opatrne osušte papierovou utierkou. Z citróna vyžmýkajte šťavu, pažítku nasekajte na jemno.
Medzitým, ako sa varia zemiaky, rozpáľte na väčšej panvici jednu tretinu masla. Osušenú rybu okoreňte a sprudka opečte na masle kožou dolu. Po chvíli filety otočte, pridajte trstinový cukor, citrónovú šťavu a víno. Vyvarte alkohol a vyberte rybu. Výpek dochuťte soľou a korením, prípadne pridajte ešte trochu citrónovej šťavy. Stiahnite z ohňa a za stáleho miešania zjemnite druhou tretinou masla.
Uvarené zemiaky sceďte, rozpučte, pridajte maslo, smotanu a vymiešajte na kašu. Dochuťte soľou, korením a vmiešajte nasekanú pažítku. Pokiaľ chcete dosiahnuť dokonalú, zamatovú konzistenciu, namiesto pučenia zemiaky pretlačte cez jemné sito.
Na plytký tanier servírujte zemiakovú kašu, na ňu položte filety, polejte dookola citrónovou omáčkou a dozdobte bylinkami.
Náš tip
Do citrónových omáčok môžete pridávať aj nastrúhanú citrónovú kôru. Má výraznú citrónovú arómu a na rozdiel od šťavy, nie je kyslá. V kombinácii s maslom a ostatnými ingredienciami tak získate výraznejšiu citrónovú chuť, bez zvýšenia kyslosti. Citróny pred strúhaním poriadne umyte mydlovou vodou, bývajú ošetrené postrekom.