Otcov guláš
Receptov na guláš je toľko, koľko ľudí ho varí. Sám ich mám viac. Tento je jeden z otcových, môj osobný favorit.

- 1000 g hovädzia nožina
Hovädzia nožina1 recept
- 4 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 500 ml čierne pivo
čierne pivo2 recepty
- 250 ml merlot
Merlot2 recepty
- 30 g cesnaková pasta
Cesnaková pasta5 receptov
- 20 g rozmarín
Rozmarín37 receptov
- 20 g tymián
Tymián33 receptov
- 10 g údená paprika
údená paprika2 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- olej
Olej84 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 50 ml paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak8 receptov
- 250 g zelená paprika
Zelená paprika3 recepty
- 1 ks chilli
Chilli45 receptov
Postup prípravy receptu
Mäso očistite a nakrájajte na väčšie kusy. Cibuľu a papriku očistite a nasekajte na tenké prúžky. Vo veľkom kastróle rozpáľte 1pl oleja a kusy mäsa sprudka opečte z každej strany do hneda. Radšej opekajte kusy postupne, aby bolo na dne kastróla vždy miesto, inak sa mäso začne dusiť. Opečené kusy mäsa vykladajte do misy, kde ich bohate osoľte a okoreňte, čerstvo mletým korením.
Vo vypečenom tuku po mäse orestujte cibuľu do hneda, pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania ho skaramelizujte. Pridajte papriku, cesnakovú pastu, údenú papriku a restujte 2 - 3 minúty. Podlejte vínom, vyvarte alkohol, podlejte pivom, vyvarte alkohol a vráťte mäso späť do kastróla aj so šťavami na spodku misy. Varte na miernom ohni.
Chilli rozkrojte, rozmarín a tymián zviažte. Obe vhoďte do kastróla, pri čom viazanku (odborný výraz Bouquet garni) po 10 minútach vytiahnite a zahoďte.
Varte na miernom ohni, 260 minút. Počas tejto doby guláš zhustne a mäso zmäkne. Na záver dochuťte soľou, korením, prípadne cesnakovou pastou.
Servírujte s knedľou, alebo zeleninovým pyré. Na vrch uložte na mesiačiky na jemno sekanej červenej cibule.