Otcov guláš
Receptov na guláš je toľko, koľko ľudí ho varí. Sám ich mám viac. Tento je jeden z otcových, môj osobný favorit.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
260minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
260minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Mäso očistite a nakrájajte na väčšie kusy. Cibuľu a papriku očistite a nasekajte na tenké prúžky. Vo veľkom kastróle rozpáľte 1pl oleja a kusy mäsa sprudka opečte z každej strany do hneda. Radšej opekajte kusy postupne, aby bolo na dne kastróla vždy miesto, inak sa mäso začne dusiť. Opečené kusy mäsa vykladajte do misy, kde ich bohate osoľte a okoreňte, čerstvo mletým korením.
  2. Vo vypečenom tuku po mäse orestujte cibuľu do hneda, pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania ho skaramelizujte. Pridajte papriku, cesnakovú pastu, údenú papriku a restujte 2 – 3 minúty. Podlejte vínom, vyvarte alkohol, podlejte pivom, vyvarte alkohol a vráťte mäso späť do kastróla aj so šťavami na spodku misy. Varte na miernom ohni.
  3. Chilli rozkrojte, rozmarín a tymián zviažte. Obe vhoďte do kastróla, pri čom viazanku (odborný výraz Bouquet garni) po 10 minútach vytiahnite a zahoďte.
  4. Varte na miernom ohni, 260 minút. Počas tejto doby guláš zhustne a mäso zmäkne. Na záver dochuťte soľou, korením, prípadne cesnakovou pastou.
  5. Servírujte s knedľou, alebo zeleninovým pyré. Na vrch uložte na mesiačiky na jemno sekanej červenej cibule.