Panenka, kaša s arašidovým maslom, chimmichurri
Zaujímavý recept s dlhšou prípravou.

- 800 g bravčová panenka
Bravčová panenka15 receptov
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 3 pl arašidové maslo
Arašidové maslo3 recepty
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- 4 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 50 g koriander
Koriander9 receptov
- 50 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 1 ks šalotka
šalotka30 receptov
- 1 ks chilli zelené
Chilli zelené2 recepty
- 100 ml whisky
Whisky1 recept
- 1 čl údená paprika
údená paprika2 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
- 1 ks vetvička rozmarínu
Vetvička rozmarínu1 recept
- 150 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- 150 ml hovädzí vývar
Hovädzí vývar8 receptov
Postup prípravy receptu
Panenku odblaňte a očistite. Osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Rúru vyhrejte na 180°C. Na panvici s kovovou rúčkou rozohrejte 2pl olivového oleja, panenku utrite papierovou utierkou do sucha a sprudka ju opečte z každej strany. Do panvice pridajte vetvičiku rozmarínu a vložte do rúry dopiecť na 7 - 8 minút. Po upečení nechajte minimálne 5 minút odpočinúť a krájajte na medajlónky.
Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v kastróle s poriadne osolenou vodou. Po uvarení ich sceďte, nechajte odpariť a preceďte cez jemné sitko. Pridajte arašidové maslo, 1/2 obyčajného masla, šľhačkovú smotanu a vymiešajte vláčne pyré. Dochuťte soľou.
Petržlenovú vňať, olúpané strúčiky cesnaku, očistenú šalotku, koriander (aj tenšie stopky) a chilli na hrubo nasekajte. Vložte do mixéra, pridajte 2-3pl olivového oleja, 1-2čl jablčného octu, osoľte, okoreňte a rozmixujte.
V panvici po mäse zohrejte whisky, odvarte alkohol, pridajte 1čl údenej papriky, vývar a pri veďte k varu. Stiahnite z ohňa a za stáleho miešania v omáčke roztopte druhú polovicu masla, nakrájanú na malé kocky. Tie musia byť studené a pridávajte ich postupne. Výsledkom bude emulzia konzistencie riedkeho sirupu. Dochuťte soľou a korením.
Na plytký tanier servírujte zemiakovo-arašidovú kašu, vedľa nej uložte kusy mäsa, pokvapkajte s chimmichuri a polejte omáčkou.