Panenka, kaša s arašidovým maslom, chimmichurri
Zaujímavý recept s dlhšou prípravou.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
45minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
45minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Panenku odblaňte a očistite. Osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Rúru vyhrejte na 180°C. Na panvici s kovovou rúčkou rozohrejte 2pl olivového oleja, panenku utrite papierovou utierkou do sucha a sprudka ju opečte z každej strany. Do panvice pridajte vetvičiku rozmarínu a vložte do rúry dopiecť na 7 – 8 minút. Po upečení nechajte minimálne 5 minút odpočinúť a krájajte na medajlónky.
  2. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v kastróle s poriadne osolenou vodou. Po uvarení ich sceďte, nechajte odpariť a preceďte cez jemné sitko. Pridajte arašidové maslo, 1/2 obyčajného masla, šľhačkovú smotanu a vymiešajte vláčne pyré. Dochuťte soľou.
  3. Petržlenovú vňať, olúpané strúčiky cesnaku, očistenú šalotku, koriander (aj tenšie stopky) a chilli na hrubo nasekajte. Vložte do mixéra, pridajte 2-3pl olivového oleja, 1-2čl jablčného octu, osoľte, okoreňte a rozmixujte.
  4. V panvici po mäse zohrejte whisky, odvarte alkohol, pridajte 1čl údenej papriky, vývar a pri veďte k varu. Stiahnite z ohňa a za stáleho miešania v omáčke roztopte druhú polovicu masla, nakrájanú na malé kocky. Tie musia byť studené a pridávajte ich postupne. Výsledkom bude emulzia konzistencie riedkeho sirupu. Dochuťte soľou a korením.
  5. Na plytký tanier servírujte zemiakovo-arašidovú kašu, vedľa nej uložte kusy mäsa, pokvapkajte s chimmichuri a polejte omáčkou.