Panenka v shiitake prachu, jablkové pyré
Delikátne upravená bravčová panenka.

- 800 g bravčová panenka
Bravčová panenka15 receptov
- 2 pl shiitake prach
Shiitake prach1 recept
- 1 pl sušený cesnak
Sušený cesnak11 receptov
- 1 čl čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 10 g tymián
Tymián33 receptov
- 4 ks baby petržlen
Baby petržlen1 recept
- 100 ml sójová omáčka
Sójová omáčka20 receptov
- 1 pl fish sauce
Fish sauce2 recepty
- 4 pl jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
- 400 g červené jablká
červené jablká2 recepty
- 300 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- 200 g maslo
Maslo161 receptov
- 1 čl dijónska horčica
Dijónska horčica9 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
Postup prípravy receptu
Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou 63°C. Panenku odblaňte, očistite, osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Na panvici rozpáľte 2pl oleja a panenku sprudka opečte z každej strany do hneda (max 3 minúty). Pripravte si veľký (5l) uzatvárateľný sáčok. Vlejte doň 100ml olivového oleja, shiitake prach, sušený cesnak, tymián, vložte doň mäso, pohrkajte, aby sa marináda dostala celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzatvorte a vložte na 90 minút do vodnej lázne. Po uvarení vytiahnite, utrite do sucha papierovou utierkou a upačte na panvici povrch do hneda (znovu). Nechajte 2 minúty odpočinúť a nakrájajte.
Jablká očistite, odstráňte jadierka, nakrájajte a dajte variť pod pokrievkou do malého množstva nesolenej vody. Následne sceďte, nechajte odpariť a rozmixujte do hladka. Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky, 5x prepláchnite studenou vodou. Uvarte v poriadne osolenej vode do mäkka. Po uvarení sceďte, nechajte odpariť a pretlačte cez jemné sitko. Zmiešajte s jablkovým pyré, pridajte na kocky nakrájané maslo, 1čl dijónskej horčice a vyšľahajte zamatovo jemné pyré. Dochuťte len soľou.
Baby petržlen očistite a umyte. V malom kastróle zmiešajte sójovú omáčku, ocot a fish sauce. Priveďte k varu a petržlen povarte 8 minút na miernom ohni. Po uvarení sceďte, nechajte odpariť a rozrežte na polovice.
Na plytký tanier servírujte pyré, vedľa uložte panenku a petržlen. Mäso polejte olivovým olejom, okoreňte. Ozdobte čerstvým tymiánom.