Panenka v shiitake prachu, jablkové pyré
Delikátne upravená bravčová panenka.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
100minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
100minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou 63°C. Panenku odblaňte, očistite, osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Na panvici rozpáľte 2pl oleja a panenku sprudka opečte z každej strany do hneda (max 3 minúty). Pripravte si veľký (5l) uzatvárateľný sáčok. Vlejte doň 100ml olivového oleja, shiitake prach, sušený cesnak, tymián, vložte doň mäso, pohrkajte, aby sa marináda dostala celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzatvorte a vložte na 90 minút do vodnej lázne. Po uvarení vytiahnite, utrite do sucha papierovou utierkou a upačte na panvici povrch do hneda (znovu). Nechajte 2 minúty odpočinúť a nakrájajte.
  2. Jablká očistite, odstráňte jadierka, nakrájajte a dajte variť pod pokrievkou do malého množstva nesolenej vody. Následne sceďte, nechajte odpariť a rozmixujte do hladka. Zemiaky očistite, nakrájajte na malé kocky, 5x prepláchnite studenou vodou. Uvarte v poriadne osolenej vode do mäkka. Po uvarení sceďte, nechajte odpariť a pretlačte cez jemné sitko. Zmiešajte s jablkovým pyré, pridajte na kocky nakrájané maslo, 1čl dijónskej horčice a vyšľahajte zamatovo jemné pyré. Dochuťte len soľou.
  3. Baby petržlen očistite a umyte. V malom kastróle zmiešajte sójovú omáčku, ocot a fish sauce. Priveďte k varu a petržlen povarte 8 minút na miernom ohni. Po uvarení sceďte, nechajte odpariť a rozrežte na polovice.
  4. Na plytký tanier servírujte pyré, vedľa uložte panenku a petržlen. Mäso polejte olivovým olejom, okoreňte. Ozdobte čerstvým tymiánom.