Pečené gaštany s figami
Pečené gaštany má každý rád. Okrem toho, že zistíte, ako si ich pripraviť doma, naučíte sa aj jeden skvelý dezert.

- 300 g gaštanyjedléGaštany3 recepty
- 8 ks figyzreléFigy2 recepty
- 2 ks hruškystrednéHrušky4 recepty
- 120 g hnedý cukorHnedý cukor7 receptov
- 50 ml hruškovicaHruškovica3 recepty
- 150 ml grécky jogurtGrécky jogurt2 recepty
- soľSoľ245 receptov
Postup prípravy receptu
Gaštanom na vypuklej časti narežte malým nožom dva rezy (do tvaru X). Hrušku umyte, rozštvrťte a povykrajujte stopku aj jadierka. Figy umyte.
Na miernom ohni rozohrejte liatinovú panvicu s pokrievkou a gaštany do nej hoďte, bez akéhokoľvek oleja. Prikryte a pečte 20 minút. Každé 3 minúty gaštany prehoďte, aby sa rovnomerne upiekli z oboch strán. Po upečení vložte do sáčku, kým vychladnú. Následne ich ošúpte.
Jednu tretinu hrušiek nakrájajte na mesiačiky a odložte. Zvyšok nasekajte na tenké plátky. V širšej panvici skaramelizujte cukor, pridajte hruškovicu, nasekané hrušky a opatrne zapáľte. Keď alkohol vyhorí, podlejte 250ml vody a uvarte do polomäkka.
Do misiek servírujte pečené gaštany a ovocie. pokvapkajte gréckym jogurtom a zvyšným tekutým karamelom z panvice po hruškách.
Náš tip
Gaštany musíte upiecť dôkladne, V ich vnútri sa nachádzajú látky, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu v surovom stave.