Perkelt / Paprikáš s haluškami
Klasický recept v podaní Horváthovej a Arvu.

- 400 g kuracie prsia
Kuracie prsia30 receptov
- 2 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- 1 pl mletá paprika sladká
Mletá paprika sladká5 receptov
- 1 čl mletá paprika štipľavá
Mletá paprika štipľavá4 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1 čl majoránka
Majoránka3 recepty
- 40 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 300 g špaldová múka
špaldová múka1 recept
- 1 ks vajce
Vajce38 receptov
- 180 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- voda
Voda11 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 50 g maslo
Maslo161 receptov
Postup prípravy receptu
Mäso očistite, osušte, nakrájajte na kusy a osoľte. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Petržlenovú vňať umyte, osušte, oberte zo stopiek a listy nasekajte na jemno. Cesnak ošúpte a pretlačte. Dajte zovrieť väčší kastról s osolenou vodou.
V polievkovom kastróle zohrejte olej, na ňom orestujte cibuľu do sklovita, pridajte pretlačený cesnak a zamiešajte. Pridajte mäso, orestujte spolu približne 3 minúty a pridajte obe papriky. Zalejte vodou tak, aby bolo mäso tesne pod hladinou, priveďte k varu, stiahnite na mierny plameň a prikryte. Varte takto približne 10 minút.
Medzitým si pripravte halušky. Zo špaldovej múky, vajca a vlažnej vody vymiešajte ťahavé cesto, mierne osoľte. Za pomoci haluškovača, hádžte do vriacej osolenej vody halušky. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich variť 1 – 2 minúty a sceďte. Scedené ich nechajte odpariť. Na väčšej panvici rozpražte maslo, pridajte odparené halušky a nasekanú vňať, niekoľko krát prehoďte, dochuťte soľou a korením.
Perkelt premiešajte a pridajte doň cícerkom smotanu na šľahanie. Dochuťte soľou a korením.
Do hlbokého taniera servírujte maslové halušky s vňaťou a na vrch naberte paprikáš, tak, aby mal každý v tanieri dosť mäsa aj omáčky.
Náš tip
Paprikášu sa hovorí aj „Kura na paprike“ a „Perkelt“ paradoxne nemusí byť varený len z kuracieho mäsa. Takýto kurací sa dá chuťovo zvýrazniť tým, že okrem kuracích pŕs použijete aj kuracie krídla a celé stehná. Jedlo sa bude variť dlhšie, no jeho chuť bude oveľa výraznejšia.