Perkelt / Paprikáš s haluškami
Klasický recept v podaní Horváthovej a Arvu.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Mäso očistite, osušte, nakrájajte na kusy a osoľte. Cibuľu očistite a nasekajte na jemno. Petržlenovú vňať umyte, osušte, oberte zo stopiek a listy nasekajte na jemno. Cesnak ošúpte a pretlačte. Dajte zovrieť väčší kastról s osolenou vodou.
  2. V polievkovom kastróle zohrejte olej, na ňom orestujte cibuľu do sklovita, pridajte pretlačený cesnak a zamiešajte. Pridajte mäso, orestujte spolu približne 3 minúty a pridajte obe papriky. Zalejte vodou tak, aby bolo mäso tesne pod hladinou, priveďte k varu, stiahnite na mierny plameň a prikryte. Varte takto približne 10 minút.
  3. Medzitým si pripravte halušky. Zo špaldovej múky, vajca a vlažnej vody vymiešajte ťahavé cesto, mierne osoľte. Za pomoci haluškovača, hádžte do vriacej osolenej vody halušky. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich variť 1 – 2 minúty a sceďte. Scedené ich nechajte odpariť. Na väčšej panvici rozpražte maslo, pridajte odparené halušky a nasekanú vňať, niekoľko krát prehoďte, dochuťte soľou a korením.
  4. Perkelt premiešajte a pridajte doň cícerkom smotanu na šľahanie. Dochuťte soľou a korením.
  5. Do hlbokého taniera servírujte maslové halušky s vňaťou a na vrch naberte paprikáš, tak, aby mal každý v tanieri dosť mäsa aj omáčky.
Poznámky k receptu

Paprikášu sa hovorí aj „Kura na paprike“ a „Perkelt“ paradoxne nemusí byť varený len z kuracieho mäsa. Takýto kurací sa dá chuťovo zvýrazniť tým, že okrem kuracích pŕs použijete aj kuracie krídla a celé stehná. Jedlo sa bude variť dlhšie, no jeho chuť bude oveľa výraznejšia.