Plnený kelový list, zemiaková kaša
Recept od Rusinu a Sedláka. Máte radi mleté mäso a klasické recepty, ako sú napríklad plnená paprika? Máme pre vás moderný twist aj s komplexnou prílohou.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
25minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
25minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody. Medvedí cesnak umyte, osušte a nasekajte na jemno. Kel rozoberte na listy a očistite v studenej vode. Mleté mäso dochuťte soľou a korením. Predhrejte rúru na 180°C. Cibuľu, cesnak aj šampiňóny očistite a nakrájajte na jemno. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké prúžky dlhé cca 3cm.
  2. Ako prvé si zblanšírujte kelové listy. Pripravte si kastról s vriacou osolenou vodou a misu s ľadovou vodou (aj s kockami ľadu). Vložte oddelené a umyté kelové listy do vriacej vody na 30 sekúnd, potom ihneď preneste do ľadovej kúpele.
  3. Z mäsa tvarujte valce (približne 5×10 cm) a baľte ich do zblanšírovaných kelových listov. Balenou stranou dolu, ich uložte do vyššieho pekáča, prihoďte 2/3 nasekaných strúčikov cesnaku, podlejte 100ml demi glace, pridajte 50g masla, prikryte alobalom a vložte piecť do trúby na 20 – 25 minút.
  4. Na panvičke si pripravíme ragú. Na lyžici oleja orestujte cibuľku, pridajte zvyšok na jemno nasekaného cesnaku, šampiňóny a rímsku rascu. Osoľte, okoreňte a podlejte 100ml demi glace. Duste spolu asi 4 minúty, kým sa demi glace odparí.
  5. Na panvičke si roztopte 2 lyžice masla a opečte na nej mrkvu do sklovita. Uvarené zemiaky sceďte a prepasírujte cez jemné sitko. Pridajte maslo, smotanu na šľahanie, nasekaný medvedí cesnak a vymiešajte na vláčne pyré. Dochuťte soľou.
  6. Do malého kastróla vylejte paradajkový pretlak a za stáleho miešania ho mierne skaramelizujte. Nesmie vám však prihorieť. Približne po minúte podlejte vínom a nechajte odvariť alkohol. Pridajte zvyšok demi glace a zvarte na 2/3. Na záver dochuťte soľou a korením.
  7. Do hlbšieho taniera servírujte kašu, dookola hubové ragú, do strdu umiestnite mäso upečené v kelovom liste. Na vrch poukladajte prúžky mrkvy a dookola polejte omáčkou z vína.
Poznámky k receptu

Niektoré typy zeleniny je lepšie umyť až po hrubom nakrájaní. Napríklad kel, alebo pór zvyknú mať v záhyboch schovanú hlinu, prach, alebo jemný štrk. Keď ich vopred nakrájate, a necháte cca 20 minút v mise so studenou vodou, stačí ich občas rukou zamiešať a voda sa o špinu postará. Keďže zelenina ostane plávať na povrchu, oddelené nečistoty sa usadia na dno misy.

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: