Polievka z medvedieho cesnaku so škvarkami
Recept od Rusinu a Sedláka. Pripravte si doma chutnú jarnú polievku. Je výdatná, zdravá a vyzerá ako z dobrej reštaurácie. Výborne splní úlohu ľahkej večere

- 100 g medvedí cesnak
Medvedí cesnak3 recepty
- 150 g zeler
Zeler6 receptov
- 200 g petržlen
Petržlen6 receptov
- 1 l vývar
Vývar32 receptov
- 250 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 1 ks chlieb
Chlieb2 recepty
- 1 ks vajce
Vajce38 receptov
- 100 g škvarky
škvarky1 recept
- 150 g tekvicové jadrá
Tekvicové jadrá6 receptov
- 1 ks cibuľa
Cibuľa72 receptov
- 50 g maslo
Maslo161 receptov
- 150 g Schwarzwaldská šunka
Schwarzwaldská šunka2 recepty
- 200 g ricotta
Ricotta2 recepty
- 10 g pažítka
Pažítka19 receptov
- jedlé kvety
Jedlé kvety5 receptov
Postup prípravy receptu
Očistite cibuľu aj koreňovú zeleninu. Oboje nakrájajte na malé kocky. Nemusíte vôbec dbať na tvary, polievku budeme neskôr mixovať.
V hrnci roztopte polievkovú lyžicu masla, pridajte cibuľu, orestujte, pridajte nakrájanú zeleninu a podlejte vývarom. Keď bude zelenina uvarená do mäkka, pridajte listy medvedieho cesnaku, smotanu a polievku rozmixujte do hladka. Pokiaľ sa vám bude polievka zdať príliš hustá, môžete pridať vývar.
Polievku ochutnajte, dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a nechajte minútu prevrieť. Chlieb rozkrojte, ak máte bochník, rozkrojte ho tak, aby ste mohli kôru použiť na servírovanie. Vyberte z chleba striedku a rozdeľte si ju na dve časti.
Jednu časť rozmixujte so škvarkami, zľahka osoľte a okoreňte. Následne k zmesi pridajte vajíčko, slnečnicové semiačka, vymiešajte cesto a z neho vytvarujte podlhovasté bochníčky vysoké cca 3 cm. Uložte ich na plech potiahnutý papierom na pečenie a dajte piecť do vopred vyhriatej trúby (180 stupňov) na 10 – 15 minút.
Slaninu nakrájajte na malé prúžky, alebo kocky a dajte restovať na panvicu. Keď bude slanina rozpražená a pustí tuk, pridajte druhú časť chlebovej striedky a pretlačte do zmesi jeden strúčik cesnaku, zamiešajte.
Pažítku nasekajte čo najjemnejšie, pridajte ju do syra ricotta, osoľte, okoreňte a poriadne zamiešajte.
Servírujte! Či už použijete vydlabaný bochník, alebo ľubovoľný tanier, na teplú polievku nasypte striedku so slaninou, uložte lyžicu ochutenej ricotty, priložte chlebíčky z trúby a dozdobte jedlými kvetmi.
Náš tip
Vývar si môžete predtým zohriať v mikrovlnke, urýchlite tým celý proces prípravy polievky.