Polievka z medvedieho cesnaku so škvarkami
Recept od Rusinu a Sedláka. Pripravte si doma chutnú jarnú polievku. Je výdatná, zdravá a vyzerá ako z dobrej reštaurácie. Výborne splní úlohu ľahkej večere
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Očistite cibuľu aj koreňovú zeleninu. Oboje nakrájajte na malé kocky. Nemusíte vôbec dbať na tvary, polievku budeme neskôr mixovať.
  2. V hrnci roztopte polievkovú lyžicu masla, pridajte cibuľu, orestujte, pridajte nakrájanú zeleninu a podlejte vývarom. Keď bude zelenina uvarená do mäkka, pridajte listy medvedieho cesnaku, smotanu a polievku rozmixujte do hladka. Pokiaľ sa vám bude polievka zdať príliš hustá, môžete pridať vývar.
  3. Polievku ochutnajte, dochuťte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a nechajte minútu prevrieť. Chlieb rozkrojte, ak máte bochník, rozkrojte ho tak, aby ste mohli kôru použiť na servírovanie. Vyberte z chleba striedku a rozdeľte si ju na dve časti.
  4. Jednu časť rozmixujte so škvarkami, zľahka osoľte a okoreňte. Následne k zmesi pridajte vajíčko, slnečnicové semiačka, vymiešajte cesto a z neho vytvarujte podlhovasté bochníčky vysoké cca 3 cm. Uložte ich na plech potiahnutý papierom na pečenie a dajte piecť do vopred vyhriatej trúby (180 stupňov) na 10 – 15 minút.
  5. Slaninu nakrájajte na malé prúžky, alebo kocky a dajte restovať na panvicu. Keď bude slanina rozpražená a pustí tuk, pridajte druhú časť chlebovej striedky a pretlačte do zmesi jeden strúčik cesnaku, zamiešajte.
  6. Pažítku nasekajte čo najjemnejšie, pridajte ju do syra ricotta, osoľte, okoreňte a poriadne zamiešajte.
  7. Servírujte! Či už použijete vydlabaný bochník, alebo ľubovoľný tanier, na teplú polievku nasypte striedku so slaninou, uložte lyžicu ochutenej ricotty, priložte chlebíčky z trúby a dozdobte jedlými kvetmi.
Poznámky k receptu

Vývar si môžete predtým zohriať v mikrovlnke, urýchlite tým celý proces prípravy polievky.