Polievka z údenej cvikly
Moderná, sýta, chuťovo veľmi zaujímavá polievka pripravovaná inovatívnym spôsobom, vhodná aj pre vegánov a celiatikov.

- 500 g cvikla
Cvikla9 receptov
- 600 ml zeleninový vývar
Zeleninový vývar20 receptov
- 100 g vlašské orechy
Vlašské orechy9 receptov
- 100 g drevené piliny
Drevené piliny1 recept
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 20 ml tmavý balsamicový ocot
Tmavý balsamicový ocot6 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 100 ml jablčný ocot
Jablčný ocot18 receptov
Postup prípravy receptu
Cviklu vložte do uzatvárateľného igelitového sáčku, slamkou vysajte vzduch a sáčok uzavrite. Cviklu vložte do kastróla s mierne vriacou vodou, tak, aby bola celá pod hladinou a varte 30 minút. Po uvarení schlaďte, ošúpte (pôjde to ľahko, stačí prstami zlupnúť vrchnú kožu) a nakrájajte.
Nakrájanú cviklu vložte do kastróla s pokrievkou, z alobalu si vytvorte malý kalich, doň vložte piliny, zapáľte, vložte do kastróla a uzavrite. Vrch potom prekryte mokrou utierkou, aby sa dym nedostal von. Úďte takto 5 minút a proces 2x zopakujte.
Medzitým opražte orechy na suchej panvici (bez oleja). Panvicou stále hýbte a pražte na veľkom ohni približne 4 - 5 minút.
Zaúdenú cviklu a 3/4 orechov vložte do kastróla, zalejte horúcim vývarom a rozmixujte do hladka. Pridajte balsamico a dochuťte soľou a korením.
Červenú cibuľu očistite a nakrájajte na tenké prúžky. Vložte ju do nádoby s jablčným octom na 4 minúty.
Do misiek servírujte polievku, na vrch uložte marinovanú cibuľu a ozdobte zvyškom orechov.
Náš tip
Pre dosiahnutie zamatovo luxusnej štruktúry, odporúčam polievku po mixovaní precediť cez jemné sitko.