Polievka z údenej cvikly
Moderná, sýta, chuťovo veľmi zaujímavá polievka pripravovaná inovatívnym spôsobom, vhodná aj pre vegánov a celiatikov.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
50minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
50minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Cviklu vložte do uzatvárateľného igelitového sáčku, slamkou vysajte vzduch a sáčok uzavrite. Cviklu vložte do kastróla s mierne vriacou vodou, tak, aby bola celá pod hladinou a varte 30 minút. Po uvarení schlaďte, ošúpte (pôjde to ľahko, stačí prstami zlupnúť vrchnú kožu) a nakrájajte.
  2. Nakrájanú cviklu vložte do kastróla s pokrievkou, z alobalu si vytvorte malý kalich, doň vložte piliny, zapáľte, vložte do kastróla a uzavrite. Vrch potom prekryte mokrou utierkou, aby sa dym nedostal von. Úďte takto 5 minút a proces 2x zopakujte.
  3. Medzitým opražte orechy na suchej panvici (bez oleja). Panvicou stále hýbte a pražte na veľkom ohni približne 4 – 5 minút.
  4. Zaúdenú cviklu a 3/4 orechov vložte do kastróla, zalejte horúcim vývarom a rozmixujte do hladka. Pridajte balsamico a dochuťte soľou a korením.
  5. Červenú cibuľu očistite a nakrájajte na tenké prúžky. Vložte ju do nádoby s jablčným octom na 4 minúty.
  6. Do misiek servírujte polievku, na vrch uložte marinovanú cibuľu a ozdobte zvyškom orechov.
Poznámky k receptu

Pre dosiahnutie zamatovo luxusnej štruktúry, odporúčam polievku po mixovaní precediť cez jemné sitko.