0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Pražma s petržlenovou omáčkou a grilovaným karfiolom s mušľami

Recept od Rusinu a Sedláka. Komplexný, mierne náročný recept. Hodí sa, ak milujete hrebenatky (mušle svätého Jakuba) a svojho partnera, ktorého chcete prekvapiť výnimočnou večerou.

Pražma kráľovská s petržlenovou omáčkou
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Stredná
Zložitosť receptu
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

TV relácia

211 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Karfiol očistite, rozrežte na veľké plátky hrubé približne 1,5cm, okoreňte. Filety pražmy osoľte a nechajte 5 minút na tanieri pri izbovej teplote. Potom rybu opatrne osušte papierovou utierkou. Pripravte si hrebenatky, šalotku očistite a nasekajte na jemno. Petržlenovú vňať oddeľte od stopiek a na hrubo nasekajte. Očistite cesnak a rozpučte ho čepeľou noža, chilli nasekajte na jemno. Predhrejte rúru na 180°C.

2. krok

Na panvici rozohrejte 1 pl oleja a sprudka na nej opečte plátky karfiolu z oboch strán, osoľte a odložte bokom.

3. krok

Do panvice s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) pridajte polovicu masla, rozpáľte ho a pridajte doň filety pražmy, kožou dolu. Panvicu nakláňajte a polievkovou lyžicou oblievajte filety zhora stekajúcim horúcim maslom. Táto technika sa volá Basting. Po chvíli vložte rybu do rúry dopiecť na 4 – 5 minút.

4. krok

Na druhej panvici zopakujte postup so zvyškom masla. Keď bude rozpálené, vložte doň hrebenatky, pridajte cesnak a chilli. Tie opekajte približne minútu z každej strany, pokým nadobudnú hnedavú krustičku. Osoľte a odložte ich bokom na papierovú utierku, cesnak môžete z panvice vyhodiť, už splnil svoju úlohu.

5. krok

Na výpeku po mušliach orestujte šalotku, podlejte ju vínom a vyvarte alkohol. Následne za stáleho miešania pridajte smotanu a zredukujte o polovicu (nechajte zvariť). Na záver pridajte na hrubo nasekanú vňať, omáčku rozmixujte do hladka, preceďte cez sitko a pridajte čierny kaviár. Dochuťte soľou a korením.

6. krok

Na plytký tanier servírujte karfiol, naň položte filet, okolo neho mušle a omáčku v menšej omáčkovej miske. Dozdobte jedlými kvetmi.

Náš tip

Ak sa chcete zahrať ešte o trochu viac, môžete využiť prebytočný karfiol na uvarenie jemného pyré, ktoré jedlo skvele doplní. Do kastrólu s pokrievkou vložte na hrubo posekané časti karfiolu bez hlúbkov, trochu masla, 100ml smotany, alebo plnotučného mlieka. Osoľte, okoreňte bielym korením, pridajte štipku muškátového oriešku a duste približne 6 – 7 minút na miernom ohni. Rozmixujte do hladka a preceďte cez sitko. Ak máte po ruke zelený hrášok, môžete ho do pyré pridať.

Komentáre