0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Pražma s petržlenovou omáčkou a grilovaným karfiolom s mušľami

Recept od Rusinu a Sedláka. Komplexný, mierne náročný recept. Hodí sa, ak milujete hrebenatky (mušle svätého Jakuba) a svojho partnera, ktorého chcete prekvapiť výnimočnou večerou.

Pražma kráľovská s petržlenovou omáčkou
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Stredná
Zložitosť receptu
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia
Ingrediencie pre osoby
Ingrediencie pre osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Karfiol očistite, rozrežte na veľké plátky hrubé približne 1,5cm, okoreňte. Filety pražmy osoľte a nechajte 5 minút na tanieri pri izbovej teplote. Potom rybu opatrne osušte papierovou utierkou. Pripravte si hrebenatky, šalotku očistite a nasekajte na jemno. Petržlenovú vňať oddeľte od stopiek a na hrubo nasekajte. Očistite cesnak a rozpučte ho čepeľou noža, chilli nasekajte na jemno. Predhrejte rúru na 180°C.

2. krok

Na panvici rozohrejte 1 pl oleja a sprudka na nej opečte plátky karfiolu z oboch strán, osoľte a odložte bokom.

3. krok

Do panvice s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) pridajte polovicu masla, rozpáľte ho a pridajte doň filety pražmy, kožou dolu. Panvicu nakláňajte a polievkovou lyžicou oblievajte filety zhora stekajúcim horúcim maslom. Táto technika sa volá Basting. Po chvíli vložte rybu do rúry dopiecť na 4 – 5 minút.

4. krok

Na druhej panvici zopakujte postup so zvyškom masla. Keď bude rozpálené, vložte doň hrebenatky, pridajte cesnak a chilli. Tie opekajte približne minútu z každej strany, pokým nadobudnú hnedavú krustičku. Osoľte a odložte ich bokom na papierovú utierku, cesnak môžete z panvice vyhodiť, už splnil svoju úlohu.

5. krok

Na výpeku po mušliach orestujte šalotku, podlejte ju vínom a vyvarte alkohol. Následne za stáleho miešania pridajte smotanu a zredukujte o polovicu (nechajte zvariť). Na záver pridajte na hrubo nasekanú vňať, omáčku rozmixujte do hladka, preceďte cez sitko a pridajte čierny kaviár. Dochuťte soľou a korením.

6. krok

Na plytký tanier servírujte karfiol, naň položte filet, okolo neho mušle a omáčku v menšej omáčkovej miske. Dozdobte jedlými kvetmi.

Náš tip

Ak sa chcete zahrať ešte o trochu viac, môžete využiť prebytočný karfiol na uvarenie jemného pyré, ktoré jedlo skvele doplní. Do kastrólu s pokrievkou vložte na hrubo posekané časti karfiolu bez hlúbkov, trochu masla, 100ml smotany, alebo plnotučného mlieka. Osoľte, okoreňte bielym korením, pridajte štipku muškátového oriešku a duste približne 6 – 7 minút na miernom ohni. Rozmixujte do hladka a preceďte cez sitko. Ak máte po ruke zelený hrášok, môžete ho do pyré pridať.

Komentáre