Pštrosí steak, šafranová omáčka a varené zemiaky
Recept na pštrosa od Rusinu a Sedláka. Ak ste ešte pštrosa nejedli, mali by ste to rýchlo zmeniť. Jeho mäso je naozaj lahodné.

- 600 g pštrosie mäso
Pštrosie mäso2 recepty
- 1 ks šalotka
šalotka30 receptov
- 2 strúčiky cesnak
Cesnak128 receptov
- šafran
šafran3 recepty
- 120 g hliva ustricová
Hliva ustricová8 receptov
- 150 ml šľahačková smotana
šľahačková smotana69 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 50 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 50 g maslo
Maslo161 receptov
- olej
Olej84 receptov
- 1,5 l vývar
Vývar32 receptov
- 600 g zemiaky
Zemiaky67 receptov
- mikrobylinky
Mikrobylinky12 receptov
Postup prípravy receptu
Mäso očistite, osušte, nakrájajte na 4 vyššie steaky a naolejujte. Predhrejte rúru na 180°C. Zemiaky očistite a nakrájajte na rovnomerné kocky. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Cesnak rozpučte čepeľou noža (šupina na ňom môže ostať). Petržlenovú vňať oberte zo stopky. Listy nasekajte na jemno a stopky zviažte k sebe niťou. Hlivu na sucho očistite od prípadných nečistôt a po vláknach ju natrhajte na jemné prúžky. Šafrán zabaľte do alobalu a na 5 minút ho vložte do rúry (teplo ho rozvonia).
Nakrájané zemiaky vložte do kastróla, zalejte ich vývarom, aby boli pokryté, pridajte lyžicu masla a stopky petržlenovej vňate. Pokiaľ používate nesolený vývar, osoľte ho. Uvarte zemiaky, následne vyberte zviazané stopky (vyhoďte ich), zemiaky sceďte a zamiešajte s nasekanou vňaťou.
Panvicu s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte, pridajte do nej lyžicu masla a sprudka na nej opečte steaky z každej strany. Pridajte rozpučené strúčiky cesnaku a vložte na 6 – 8 minút do rúry dopiecť. Keď budú steaky hotové, zabaľte ich do alobalu a nechajte 5 minút odpočinúť.
V panvičke po nich, spolu s výpekom roztopte zvyšok masla, na ňom orestujte šalotku, pridajte hlivu, šafrán, podlejte 100ml vývaru a prevarte. Na záver pridajte smotanu, nechajte ešte raz krátko prevrieť a dochuťte soľou a korením.
Mäso nakrájajte a servírujte na plytký tanier, spolu s omáčkou a varenými zemiakmi. Dozdobte bylinkami.
Náš tip
Vývar, v ktorom ste varili zemiaky nevylievajte! Urobte si z neho rýchlu polievku. Keďže sa jedná o vývar, ktorý je teraz ešte na viac ochutený zemiakmi, maslom a petržlenovou vňaťou, veľa nechýba. Stačí, ak do tekutiny vrátite zopár zemiakov, rozvaríte ich na mäkko a rozmixujete s 100ml smotany na šľahanie. Rýchla zemiaková polievka je na svete a vy máte k steakom predjedlo!