Pštrosí steak, šafranová omáčka a varené zemiaky
Recept na pštrosa od Rusinu a Sedláka. Ak ste ešte pštrosa nejedli, mali by ste to rýchlo zmeniť. Jeho mäso je naozaj lahodné.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Mäso očistite, osušte, nakrájajte na 4 vyššie steaky a naolejujte. Predhrejte rúru na 180°C. Zemiaky očistite a nakrájajte na rovnomerné kocky. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Cesnak rozpučte čepeľou noža (šupina na ňom môže ostať). Petržlenovú vňať oberte zo stopky. Listy nasekajte na jemno a stopky zviažte k sebe niťou. Hlivu na sucho očistite od prípadných nečistôt a po vláknach ju natrhajte na jemné prúžky. Šafrán zabaľte do alobalu a na 5 minút ho vložte do rúry (teplo ho rozvonia).
  2. Nakrájané zemiaky vložte do kastróla, zalejte ich vývarom, aby boli pokryté, pridajte lyžicu masla a stopky petržlenovej vňate. Pokiaľ používate nesolený vývar, osoľte ho. Uvarte zemiaky, následne vyberte zviazané stopky (vyhoďte ich), zemiaky sceďte a zamiešajte s nasekanou vňaťou.
  3. Panvicu s kovovou rúčkou (taká, ktorá môže ísť do rúry) rozpáľte, pridajte do nej lyžicu masla a sprudka na nej opečte steaky z každej strany. Pridajte rozpučené strúčiky cesnaku a vložte na 6 – 8 minút do rúry dopiecť. Keď budú steaky hotové, zabaľte ich do alobalu a nechajte 5 minút odpočinúť.
  4. V panvičke po nich, spolu s výpekom roztopte zvyšok masla, na ňom orestujte šalotku, pridajte hlivu, šafrán, podlejte 100ml vývaru a prevarte. Na záver pridajte smotanu, nechajte ešte raz krátko prevrieť a dochuťte soľou a korením.
  5. Mäso nakrájajte a servírujte na plytký tanier, spolu s omáčkou a varenými zemiakmi. Dozdobte bylinkami.
Poznámky k receptu

Vývar, v ktorom ste varili zemiaky nevylievajte! Urobte si z neho rýchlu polievku. Keďže sa jedná o vývar, ktorý je teraz ešte na viac ochutený zemiakmi, maslom a petržlenovou vňaťou, veľa nechýba. Stačí, ak do tekutiny vrátite zopár zemiakov, rozvaríte ich na mäkko a rozmixujete s 100ml smotany na šľahanie. Rýchla zemiaková polievka je na svete a vy máte k steakom predjedlo!

Pozrite si celý recept v epizóde Mojej mamy: