Raviola plnená gorgonzolou, hruškou, špekom a hľuzovkou
Recept od Rusinu a Sedláka, ktorý môžeme kľudne nazvať aj oslavou talianskej kuchyne. Modernizovaná raviola plnená tými najlepšími surovinami.

- 200 g semolinová múka
Semolinová múka3 recepty
- 200 g hladká múka
Hladká múka30 receptov
- 4 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- 100 g parmezán
Parmezán31 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 50 g Gorgonzola picante
Gorgonzola picante1 recept
- 50 g Schwarzwaldská šunka
Schwarzwaldská šunka2 recepty
- hruška
Hruška6 receptov
- 1 čl hľuzovka
Hľuzovka1 recept
- 30 g píniové orechy
Píniové orechy4 recepty
- 50 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- bazalka
Bazalka16 receptov
Postup prípravy receptu
Múky spolu zmiešajte, nastrúhajte k nim trocha parmezánu (50g), pridajte vaječné žĺtky a vymieste vláčne cesto. Klasický taliansky spôsob, je vytvoriť z múky kôpku, v jej strede dieru, vyliať do nej žĺtky a vidličkou postupne zapracovávať. Ak máte kuchynský robot na miesenie cesta (hnetač), použite ho. Cesto avšak najrýchlejšie vypracujete v stojacom mixéri. Keď bude hotové, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 20 minút odležať v chladničke.
Medzitým si na panvičke pripravíme plnku. Schwarzwaldskú šunku nakrájajte na drobno a dajte opekať. Očistite hrušku a nakrájate na malé kocky. Pridajte ju na panvicu a chvíľu spolu restujte. Na záver pridajte nadrobenú gorgonzolu. Miešaním sa začne rozpúšťať, v zmesi by ale mali byť rozpoznateľné jednotlivé štruktúry. Na záver nastrúhajte čerstvú hľuzovku, alebo pridajte hľuzovkové paté a zľahka premiešajte.
Píniové oriešky na sucho opražte na panvičke. Petržlenovú vňať nasekajte na drobno.
Dajte zovrieť kastról osolenej vody. Po vychladení cesta, ho rozvaľkajte pomocou stroja na cestoviny na dlhý pás (hrúbka cca 1mm), nakrájajte na štvorce a dajte variť. Čerstvé cestoviny sa varia oveľa kratšie, ako sušené. Raviolám budú stačiť 3 – 4 minúty. Po uvarení, cestoviny sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
Na tanier servírujte štvorec cestoviny, naň navrstvite plnku a prikryte ďalším štvorcom. Na vrch nastrúhajte čerstvú hľuzovku (alebo pokvapkajte paté), takisto parmezán, posypte petržlenovou vňaťou, píniovými semiačkami a ozdobte bazalkou.
Náš tip
Pokiaľ nemáte doma stroj na cestoviny, môžete použiť bežný valček. Bude to síce trvať dlhšie, ale dá sa to zvládnuť. Dbajte na rovnomernú hrúbku.