0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Rizoto s maslovou tekvicou a špenátom

Krásne letné rizoto plné farieb a jemných chutí. Vyskúšajte si ho doma, uvidíte, že napriek ľahkosti poslúži, ako sýty obed.

Rizoto s maslovou tekvicou a špenátom
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Nízka
Zložitosť receptu
10 minút
Čas prípravy
20 minút
Dĺžka varenia

Michael Strasser

69 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Tekvicu ošúpte (ide to ťažšie, ale dá sa to), rozkrojte na polovicu a vydlabte lyžicou jadierka. Jednu časť nakrájajte na malé kocky približne 1x1x1cm, druhú časť nasekajte na jemno. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Baby špenát umyte, osušte, a nasekajte na prúžky. Vývar zohrejte. V menšom kastróle s pokrievkou dajte zovrieť mierne osolenú vodu spolu s octom. Pripravte si nádobu s ľadovou vodou a sitko.

2. krok

Do vriacej vody s octom vhoďte kocky tekvice, prikryte pokrievkou a varte presne 3 minúty. Po uplynutí času sceďte cez sitko a schlaďte v ľadovej vode.

3. krok

Nasekanú tekvicu vložte do malého kastróla, polejte vodou, aby pokryla dno do výšky cca 1cm, osoľte mierne okoreňte a varte na miernom ohni pod pokrievkou približne 5 minút. Odstavte z ohňa a tyčovým mixérom rozmixujte na pyré.

4. krok

V širšom kastróle zohrejte 1pl olivového oleja a ¼ masla. Pridajte šalotku a orestujte do sklovita. Následne pridajte do kastróla ryžu a za stáleho miešania opekajte približne 2 minúty. Zalejte vínom a odvarte alkohol. Keď už nebudete cítiť žiadne alkoholové výpary, mierne osoľte a postupne pridávajte naberačkou vývar.

5. krok

Ryža sa varí približne 12 minút, treba ju priebežne ochutnávať. Približne po 10 minútach do rizota prilejte tekvicové pyré a zamiešajte. Po ďalšej minúte pridajte aj kocky tekvice blanšírované v jablčnom octe a zamiešajte. Odstavte z ohňa, vsypte parmezán a maslo. Zľahka miešajte, až kým sa syr a maslo prepoja s ryžou. Dochuťte soľou a korením, rizoto prikryte a nechajte 3 – 5 minút odpočívať.

6. krok

Tesne pred servírovaním, do ryže zamiešajte polovicu nasekaného špenátu a zamiešajte.

7. krok

Do ľubovoľných tanierov servírujte rizoto, na vrch uložte hrsť sekaného baby špenátu a pokvapkajte olivovým olejom.

Náš tip

TIP* Pokiaľ sa vám zdá rizoto príliš husté, pridajte viac vývaru (prípadne vody) a nechajte za stáleho miešania krátko prevrieť.

TIP* Vývar! Esenciálna časť rizota je vývar. Môžete použiť akýkoľvek nesolený vývar. Ak by ste v ryži redukovali osolený vývar, jedlo by bolo na koniec presolené. K ľahkému rizotu ako je toto, si stačí pripraviť jednoduchý zeleninový vývar zo zeleru, jednej mrkvy, jednej červenej cibule a 3 – 5 šampiňónov, ktoré poslúžia, ako prírodný zvýrazňovač chuti.

Komentáre