Rizoto s maslovou tekvicou a špenátom
Krásne letné rizoto plné farieb a jemných chutí. Vyskúšajte si ho doma, uvidíte, že napriek ľahkosti poslúži, ako sýty obed.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
20minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia
20minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Tekvicu ošúpte (ide to ťažšie, ale dá sa to), rozkrojte na polovicu a vydlabte lyžicou jadierka. Jednu časť nakrájajte na malé kocky približne 1x1x1cm, druhú časť nasekajte na jemno. Šalotku očistite a nasekajte na jemno. Baby špenát umyte, osušte, a nasekajte na prúžky. Vývar zohrejte. V menšom kastróle s pokrievkou dajte zovrieť mierne osolenú vodu spolu s octom. Pripravte si nádobu s ľadovou vodou a sitko.
  2. Do vriacej vody s octom vhoďte kocky tekvice, prikryte pokrievkou a varte presne 3 minúty. Po uplynutí času sceďte cez sitko a schlaďte v ľadovej vode.
  3. Nasekanú tekvicu vložte do malého kastróla, polejte vodou, aby pokryla dno do výšky cca 1cm, osoľte mierne okoreňte a varte na miernom ohni pod pokrievkou približne 5 minút. Odstavte z ohňa a tyčovým mixérom rozmixujte na pyré.
  4. V širšom kastróle zohrejte 1pl olivového oleja a ¼ masla. Pridajte šalotku a orestujte do sklovita. Následne pridajte do kastróla ryžu a za stáleho miešania opekajte približne 2 minúty. Zalejte vínom a odvarte alkohol. Keď už nebudete cítiť žiadne alkoholové výpary, mierne osoľte a postupne pridávajte naberačkou vývar.
  5. Ryža sa varí približne 12 minút, treba ju priebežne ochutnávať. Približne po 10 minútach do rizota prilejte tekvicové pyré a zamiešajte. Po ďalšej minúte pridajte aj kocky tekvice blanšírované v jablčnom octe a zamiešajte. Odstavte z ohňa, vsypte parmezán a maslo. Zľahka miešajte, až kým sa syr a maslo prepoja s ryžou. Dochuťte soľou a korením, rizoto prikryte a nechajte 3 – 5 minút odpočívať.
  6. Tesne pred servírovaním, do ryže zamiešajte polovicu nasekaného špenátu a zamiešajte.
  7. Do ľubovoľných tanierov servírujte rizoto, na vrch uložte hrsť sekaného baby špenátu a pokvapkajte olivovým olejom.
Poznámky k receptu

TIP* Pokiaľ sa vám zdá rizoto príliš husté, pridajte viac vývaru (prípadne vody) a nechajte za stáleho miešania krátko prevrieť.

TIP* Vývar! Esenciálna časť rizota je vývar. Môžete použiť akýkoľvek nesolený vývar. Ak by ste v ryži redukovali osolený vývar, jedlo by bolo na koniec presolené. K ľahkému rizotu ako je toto, si stačí pripraviť jednoduchý zeleninový vývar zo zeleru, jednej mrkvy, jednej červenej cibule a 3 – 5 šampiňónov, ktoré poslúžia, ako prírodný zvýrazňovač chuti.