Rolka v kruste s orozotom
Rolka z kuracích pŕs, plnená anglickou slaninou v kruste z panko strúhanky a petržlenu s hubovým orozotom.

- 4 ks kuracie prsia
Kuracie prsia30 receptov
- 150 g veľké krúpy
Veľké krúpy1 recept
- 70 g maslo
Maslo161 receptov
- soľ
Soľ261 receptov
- čierne korenie
čierne korenie142 receptov
- 15 g sušené dubáky
Sušené dubáky1 recept
- 4 ks shitake huby
Shitake huby2 recepty
- 100 g shimeji huby
Shimeji huby1 recept
- 1000 ml zeleninový vývar
Zeleninový vývar20 receptov
- 4 ks anglická slanina
Anglická slanina10 receptov
- dijónska horčica
Dijónska horčica9 receptov
- 100 g petržlenová vňať
Petržlenová vňať45 receptov
- 150 g panko strúhanka
Panko strúhanka4 recepty
- 50 g parmezán
Parmezán31 receptov
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
Postup prípravy receptu
Pripravte si vodnú kúpeľ s udržateľnou teplotou na 70 stupňov Celzia. Mäso odblaňte, očistite a osušte papierovou utierkou. Po jednom, prsia položte na pracovnú dosku, prikryte potravinovou fóliou a dlaňou ich z hora opatrne rozklepte, po kým budú mať výšku 1,5 – 2 cm. Každý kúsok osoľte a zľahka okoreňte.
Do vyššieho hrnca vsypte krúpy, zalejte ich vývarom, pridajte sušené dubáky a huby Shitake nasekané na jemné plátky. Osoľte, hrniec prikryte, zapnite na maximum a priveďte k varu. Následne teplotu znížte a nechajte prikryté variť na miernom ohni 50 minút až jednu hodinu. Každých 5 minút orozoto premiešajte. Ak sa vám zdá príliš husté, prilejte trochu teplého vývaru.
Pripravte si 4 dlhšie kusy potravinovej fólie. Na kraj uložte pripravené kuracie mäso, položte naň kus slaniny a za pomoci fólie zaviňte do rolky. Fóliu zaťahujte a postupne zabaľte pevný, rovnomerný balíček. Konce fólie zatočte, aby v nej rolka pevne držala. Hotové balíčky vložte do pevného igelitového sáčku s uzatvárateľným zipsom a pomocou slamky vysajte vzduch. Sáčok pevne uzavrite a vložte do vodnej kúpele (70 stupňov Celzia) na 90 minút.
Medzitým oddeľte listy petržlenu od stoniek. Zopár si ich nechajte na zdobenie, ostatné na hrubo nasekajte a vložte do mixéra spolu s panko strúhankou. Osoľte, poriadne okoreňte čerstvo mletým čiernym korením (nastavte mlynček na hrubšie mletie) a prilejte 2 lyžice olivového oleja. Rozmixujte do hladka, nie však na prach, odložte bokom.
Shimeji pooddeľujte jemne od seba, rozohrejte panvicu s lyžicou masla a huby orestujte. Na záver k nim prilejte trochu vývaru (0,5 dcl), osoľte a pár krát prehoďte. Maslo s vývarom vytvoria emulziu a huby získajú lesklú glazúru.
Po 90 minútach vytiahnite mäso z vodného kúpeľa, rozohrejte trúbu na 200 stupňov Celzia a pripravte si štetec. Rolky môžete opatrne rozbaliť a osušiť papierovou utierkou. Následne ich potrite veľmi jemnou vrstvou dijónskej horčice a vyvaľkajte v zmesi strúhanky tak, aby vytvorila ucelenú vrstvu. Vložte do trúby na 3 – 4 minúty. Medzitým pridajte do orozota nastrúhaný parmezán, zvyšok masla, zamiešajte a dochuťte.
Na tanier servírujte orozoto, teplé shimeji, na vrch hotovú rolku, ozdobte petržlenovou vňaťou a pokvapkajte olivovým olejom.
Náš tip
Stonky z byliniek, ako je napríklad petržlenová vňať nevyhadzujte. V chladničke nezaberú veľa miesta a zabalené do mokrej papierovej utierky vydržia aj niekoľko dní. Využijete ich pri varení najbližšieho vývaru, ktorého chuť posilnia radšej, akoby boli v koši.
Panko strúhanka je pôvodom z Japonska. Vyrába sa z chleba bez kôrky a okrem rozdielnej chuti má od tej našej, aj úplne inú štruktúru. Kým zrnká našej pripomínajú piesok, Panko tvoria malé podlhovasté šupinky.