Ryža v mlieku s rebarborou a francúzskym toastom
Recept od Rusinu a Sedláka. Hodí sa ako netradičný sýty dezert po hlavnom jedle, ale môžete si ho kľudne variť, aj ako sladké raňajky.
- 200 g jasmínová ryža
Jasmínová ryža5 receptov
- 300 ml kokosové mlieko
Kokosové mlieko10 receptov
- 30 g citrónová tráva
Citrónová tráva4 recepty
- 4 pl hnedý cukor
Hnedý cukor7 receptov
- 100 ml kondenzované mlieko
Kondenzované mlieko1 recept
- 2 ks vajcia
Vajcia34 receptov
- 4 krajce vianočka
Vianočka1 recept
- 200 g rebarbora
Rebarbora1 recept
- 1 čl chilli
Chilli45 receptov
- 200 ml červené víno
červené víno24 receptov
- 100 g maslo
Maslo161 receptov
- lieskové orechy
Lieskové orechy4 recepty
- 1 ks citrón
Citrón45 receptov
- 100 g ríbezlový džem
Ríbezlový džem2 recepty
- mäta
Mäta14 receptov
- jedlé kvety
Jedlé kvety5 receptov
- černice
černice1 recept
Postup prípravy receptu
Do omáčkového kastróla vlejte kokosové mlieko, pridajte jazmínovú ryžu a citrónovú trávu. Na miernom ohni varte, pokým bude ryža uvarená „al-dente“. Keďže jazmínová ryža sa varí rýchlejšie, ako iné druhy, potrvá to približne 7 – 9 minút. Štádium uvarenia kontrolujte, štruktúra by sa mala podobať talianskemu krémovému rizotu. Odstavte z ohňa a vmiešajte karamelizované kondenzované mlieko. Pokiaľ sa vám zdá kaša príliš hustá, môžete ju zriediť vlažným mliekom, alebo smotanou na šľahanie.
Rebarboru umyte, očistite a nakrájajte na kocky, alebo plátky. Vložte ju do menšieho kastrólu spolu s ríbezľovým džemom a vínom. Duste spolu na miernom ohni, pokým sa z vína odparí alkohol. Stiahnite z ohňa, pridajte na jemno nasekané chilli (pokiaľ nie ste fanúšikom pikantných chutí, pridajte ho iba veľmi málo), na záver pridajte 2 pl masla a zľahka premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou.
Lieskové orechy nasekajte na väčšie kusy. Na panvici skaramelizujte cukor, zalejte ho 100ml vody, 2 pl masla a pridajte nasekané orechy. Zmes vylejte na silikónovú podložku a nechajte stuhnúť.
Rozšľahajte vajcia, namočte do nich z oboch strán krajce vianočky a na panvici s maslom ich z oboch strán opečte do chrumkava.
Servírujte v miskách. Na spodok naberte ryžu, na vrch rebarborovú zmes, ozdobte černicami, nalámaným karamelom s lieskovými orechmi. Na kraj uložte toast.