Ryža v mlieku s rebarborou a francúzskym toastom
Recept od Rusinu a Sedláka. Hodí sa ako netradičný sýty dezert po hlavnom jedle, ale môžete si ho kľudne variť, aj ako sladké raňajky.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15min
Dĺžka varenia
15min
Porcie Čas prípravy
4osoby 15min
Dĺžka varenia
15min
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Do omáčkového kastróla vlejte kokosové mlieko, pridajte jazmínovú ryžu a citrónovú trávu. Na miernom ohni varte, pokým bude ryža uvarená „al-dente“. Keďže jazmínová ryža sa varí rýchlejšie, ako iné druhy, potrvá to približne 7 – 9 minút. Štádium uvarenia kontrolujte, štruktúra by sa mala podobať talianskemu krémovému rizotu. Odstavte z ohňa a vmiešajte karamelizované kondenzované mlieko. Pokiaľ sa vám zdá kaša príliš hustá, môžete ju zriediť vlažným mliekom, alebo smotanou na šľahanie.
  2. Rebarboru umyte, očistite a nakrájajte na kocky, alebo plátky. Vložte ju do menšieho kastrólu spolu s ríbezľovým džemom a vínom. Duste spolu na miernom ohni, pokým sa z vína odparí alkohol. Stiahnite z ohňa, pridajte na jemno nasekané chilli (pokiaľ nie ste fanúšikom pikantných chutí, pridajte ho iba veľmi málo), na záver pridajte 2 pl masla a zľahka premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou.
  3. Lieskové orechy nasekajte na väčšie kusy. Na panvici skaramelizujte cukor, zalejte ho 100ml vody, 2 pl masla a pridajte nasekané orechy. Zmes vylejte na silikónovú podložku a nechajte stuhnúť.
  4. Rozšľahajte vajcia, namočte do nich z oboch strán krajce vianočky a na panvici s maslom ich z oboch strán opečte do chrumkava.
  5. Servírujte v miskách. Na spodok naberte ryžu, na vrch rebarborovú zmes, ozdobte černicami, nalámaným karamelom s lieskovými orechmi. Na kraj uložte toast.