Šošovica s Garam masala korením
Jednoduchý recept plnej chuti na diétne vegetariánskej jedlo od Pelanovej a Vašína.
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia Passive Time
15minút 30minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 10minút
Dĺžka varenia Passive Time
15minút 30minút
Ingrediencie
  • 2 ks baklažán
    Baklažán
    2 recepty
    vopred upečený (pečte na 200°C približne 25 – 30 minút)
  • 200 g čierna šošovica
    čierna šošovica
    2 recepty
    beluga
  • 600 ml zeleninový vývar
    Zeleninový vývar
    20 receptov
  • 80 g maslo
    Maslo
    161 receptov
    Ghee (prepustené) alebo obyčajné
  • 2 strúčiky cesnak
    Cesnak
    128 receptov
  • 200 g paradajky
    Paradajky
    13 receptov
  • 40 g čerstvý koriander
    čerstvý koriander
    11 receptov
  • 1 ks pór
    Pór
    10 receptov
    stredný (iba biela časť)
  • 4 ks vajcia
    Vajcia
    34 receptov
  • 1 čl koriander
    Koriander
    9 receptov
    mletý
  • 1 čl garam masala
    Garam masala
    3 recepty
  • 2 ks chilli
    Chilli
    45 receptov
    čerstvé (podľa chuti 2 – 4ks)
  • 3 cm zázvor
    Zázvor
    16 receptov
    ošúpaný a nastrúhaný
  • soľ
    Soľ
    261 receptov
  • 1 pl ocot
    Ocot
    7 receptov
Postup prípravy
  1. Šošovicu prepláchnite a vložte s 500ml vývaru a 1čl soli do stredného kastróla. Varte na miernom ohni približne do polo – mäkka (al-dente). Vopred upečený baklažán vydlabte zo šupky a nasekajte na jemno. Chilli umyte a rozkrojte pozdĺžne na polovicu. Pór i cesnak očistite a nasekajte na jemno.
  2. Paradajky narežte dookola ostrým nožom. Dajte zovrieť osolenú vodu v stredne veľkom kastróle a pripravte si misu s ľadovou vodou a kusmi ľadu. Paradajky vhoďte na 1 minútu do vody, vyberte sitkom a schlaďte vo vodnej lázni. Vyberte ich, odstráňte šupku a nasekajte na drobno.
  3. V strednom, širšom kastróle zohrejte Ghee (alebo obyčajné maslo) a orestujte na ňom nasekaný pór. Pridajte baklažán, paradajky a cesnak. Premiešajte a pridajte všetky suché koreniny spolu so zázvorom a scedenou šošovicou. Varte minimálne 5 minút, dokým sa prevaria koreniny a stratia surovú pachuť. Podlievajte zvyškom vývaru, dochuťte soľou.
  4. V strednom kastróle dajte zovrieť osolenú vodu, pridajte ocot a rozvírte jej hladinu lyžicou. Postupne do mierne vriacej vody rozklepávajte vajíčka. Po minúte ich vyberte pavúkom, alebo širším sitkom.
  5. Do misiek servírujte šošovicové ragú, na vrch opatrne uložte pošírované vajíčko, ozdobte čerstvým koriandrom a rozkrojeným chilli.