- 200 g šošovica
šošovica2 recepty
- 1 ks červená cibuľa
červená cibuľa26 receptov
- 3 ks cesnak
Cesnak128 receptov
- 3 ks pomaranč
Pomaranč5 receptov
- 15 g vlašské orechy
Vlašské orechy9 receptov
- 3 ks jarná cibuľka
Jarná cibuľka16 receptov
- 1 pl zmes korenia Tajin
Zmes korenia Tajin1 recept
- olivový olej
Olivový olej116 receptov
- 15 g sušené brusnice
Sušené brusnice5 receptov
- 2 ks bobkový list
Bobkový list20 receptov
- 1/2 ks škorica
škorica4 recepty
- soľ
Soľ261 receptov
- korenie
Korenie90 receptov
- 1 ks chilli zelené
Chilli zelené2 recepty
- 1 pl kryštálový cukor
Kryštálový cukor16 receptov
Postup prípravy receptu
Šošovicu vopred namočte na noc do studenej vody. Prepláchnite ju a uvarte do mäkka v mierne osolenej vode spolu s bobkovým listom a škoricou. Cibuľu, cesnak a 2 ks jarnej cibuľky očistite a nasekajte na jemno. Pomarančovú kôru nastrúhajte a odložte bokom, dužinu pomaranča nakrájajte na kocky.
Vo veľkom kastróle zohrejte 3pl oleja, pridajte cibuľu, cesnak, vlašské orechy, brusnice, cukor a orestujte. Pridajte pomaranč, korenie tajin, nasekané chilli, okoreňte a osoľte. Duste pod pokrievkou 10 minút na miernom ohni.
Šošovicu sceďte a zamiešajte k zelenine. Premiešajte, dochuťte soľou a korením (prípadne chilli), stiahnite z ohňa a vmiešajte na jemno sekanú jarnú cibuľku.
Servírujte do hlbokých tanierov, ozdobte diagonálne sekanou jarnou cibuľkou a pokvapkajte kvalitným olivovým olejom.