0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:

Steak z hovädzej špičky, vínová redukcia

Recept od Strapka a Michnu. Dobre spracovaný kus kvalitného mäsa so skvelými prílohami potešia najmä milovníkov hovädzieho.

Steak z hovädzej špičky, vínová redukcia
0
Hlasov: 0
Hodnotenie: 0
Vy:
Nízka
Zložitosť receptu
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Dĺžka varenia

TV relácia

211 receptov
Pridať do nákupného zoznamu
Recept sa nachádza v nákupnom zozname
Pridať do plánovača:
Recept bol pridaný do plánovača
Ingrediencie pre 4 osoby
Ingrediencie pre 4 osoby

Postup prípravy receptu

1. krok

Hovädziu špičku očistite, odblaňte, osušte papierovou utierkou, osoľte a okoreňte. Červenú šošovicu minimálne 3x prepláchnite studenou vodou, následne ju zalejte v miske teplou a nechajte 10 – 15 minút hydratovať. Pak Choi prekrojte na polovicu. Predhrejte rúru na 170°C.

2. krok

Na panvici s kovovou rúčkou (taká ktorá smie ísť do rúry) rozpáľte 1čl olivového oleja a pripravené mäso na nej sprudka opečte 2 minúty z každej strany. Následne pridajte polovicu masla, 2 vetvičky rozmarínu a vložte do predhriatej rúry na 7 minút. Po upečení mäso nechajte odležať pri izbovej teplote minimálne 5 minút.

3. krok

V menšom kastróle zohrejte víno, vyvarte alkohol, pridajte demiglace a zredukujte o 2/3 na konzistenciu redšieho sirupu. Na záver dochuťte soľou, korením a zjemnite 1pl masla.

4. krok

Navlhnutú šošovicu vložte do širšieho kastróla, zalejte horúcou vodou a uvarte do mäkka (1 diel šošovice + 2 diely vody). Po uvarení pridajte smotanu a rozmixujte do hladka. Šošovica má prirodzenú tendenciu zhustnúť, takže sa nebojte riedkej konzistencie. Pridajte zvyšok masla, rozmiešajte a dochuťte soľou a korením.

5. krok

Rozpáľte grilovaciu panvicu, Rozkrojený Pak Choi pokropte olivovým olejom a ugrilujte tak, aby sa na ňom vytvorili tmavé pruhy po grilovacej panvici (takzvané „grillmarks“). Tepelná úprava nemá trvať viac ako 2 minúty, Pak Choi má z druhej strany ostať chrumkavý – v podstate surový. Po stiahnutí z ohňa ho pokvapkajte citrónovou šťavou a zľahka osoľte.

6. krok

Na plytký tanier servírujte lyžicou šošovicové pyré, naň uložte steak, vedľa neho grilovaný Pak Choi a polejte vínovou redukciou.

Náš tip

Keď pripravujete steaky a mäso máte uskladnené v chladničke, je veľmi dôležité, aby ste ich pred prípravou z chladu vybrali a nechali zohriať na izbovú teplotu. Ak chcete dosiahnuť jemné a šťavnaté steaky, musíte s mäsom narábať opatrne.

Komentáre