Steak z hovädzej špičky, vínová redukcia
Recept od Strapka a Michnu. Dobre spracovaný kus kvalitného mäsa so skvelými prílohami potešia najmä milovníkov hovädzieho.
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Porcie Čas prípravy
4osoby 15minút
Dĺžka varenia
15minút
Ingrediencie
Postup prípravy
  1. Hovädziu špičku očistite, odblaňte, osušte papierovou utierkou, osoľte a okoreňte. Červenú šošovicu minimálne 3x prepláchnite studenou vodou, následne ju zalejte v miske teplou a nechajte 10 – 15 minút hydratovať. Pak Choi prekrojte na polovicu. Predhrejte rúru na 170°C.
  2. Na panvici s kovovou rúčkou (taká ktorá smie ísť do rúry) rozpáľte 1čl olivového oleja a pripravené mäso na nej sprudka opečte 2 minúty z každej strany. Následne pridajte polovicu masla, 2 vetvičky rozmarínu a vložte do predhriatej rúry na 7 minút. Po upečení mäso nechajte odležať pri izbovej teplote minimálne 5 minút.
  3. V menšom kastróle zohrejte víno, vyvarte alkohol, pridajte demiglace a zredukujte o 2/3 na konzistenciu redšieho sirupu. Na záver dochuťte soľou, korením a zjemnite 1pl masla.
  4. Navlhnutú šošovicu vložte do širšieho kastróla, zalejte horúcou vodou a uvarte do mäkka (1 diel šošovice + 2 diely vody). Po uvarení pridajte smotanu a rozmixujte do hladka. Šošovica má prirodzenú tendenciu zhustnúť, takže sa nebojte riedkej konzistencie. Pridajte zvyšok masla, rozmiešajte a dochuťte soľou a korením.
  5. Rozpáľte grilovaciu panvicu, Rozkrojený Pak Choi pokropte olivovým olejom a ugrilujte tak, aby sa na ňom vytvorili tmavé pruhy po grilovacej panvici (takzvané „grillmarks“). Tepelná úprava nemá trvať viac ako 2 minúty, Pak Choi má z druhej strany ostať chrumkavý – v podstate surový. Po stiahnutí z ohňa ho pokvapkajte citrónovou šťavou a zľahka osoľte.
  6. Na plytký tanier servírujte lyžicou šošovicové pyré, naň uložte steak, vedľa neho grilovaný Pak Choi a polejte vínovou redukciou.
Poznámky k receptu

Keď pripravujete steaky a mäso máte uskladnené v chladničke, je veľmi dôležité, aby ste ich pred prípravou z chladu vybrali a nechali zohriať na izbovú teplotu. Ak chcete dosiahnuť jemné a šťavnaté steaky, musíte s mäsom narábať opatrne.